Η πρώτη ανάβαση στο Λευκό Όρος

Η ανάβαση του Ζακ Μπαλμά και του Μισέλ Πακάρ στο Λευκό Όρος
Η ανάβαση του Ζακ Μπαλμά και του Μισέλ Πακάρ στο Λευκό Όρος

Το Λευκό Όρος, γνωστό και με τη γαλλική ονομασία του Mont Blanc, ανήκει στις Δυτικές Άλπεις και βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας, Ιταλίας και Ελβετία. Σ’ αυτό ανήκει η υψηλότερη κορυφή των Άλπεων (4.808.45 μ., σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του 2003) και ολόκληρης της Ευρώπης. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου του, οι κορυφές του καλύπτονται από χιόνια και παγετώνες. Σ’ ολόκληρο το Λευκό Όρος είναι κατεσπαρμένα χιονοδρομικά κέντρα (Σαμονί) και κέντρα παραθερισμού, που αποτελούν την κύρια οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Η πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του Λευκού Όρους έγινε στις 8 Αυγούστου 1786, από τον αλπινιστή οδηγό Ζακ Μπαλμά (1762-1834) και τον γιατρό Μισέλ Πακάρ (1757-1824) και αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για την ορειβασία. Τους δυο Γάλλους κέντρισε η πρωτοβουλία του πάμπλουτου ελβετού φυσικού Οράς-Μπενεντίκτ ντε Σοσίρ (1740-1799), ο οποίος είχε καθιερώσει ειδική αμοιβή για τον πρώτο ορειβάτη που θα έφθανε στην κορυφή του Λευκού Όρους. Τον επόμενο χρόνο ήταν η σειρά του ντε Σοσίρ να κατακτήσει την κορυφή του Λευκού Όρους, με τη βοήθεια του οδηγού Ζακ Μπαλμά.

Η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Λευκό Όρος ήταν η γαλλίδα Μαρί Παραντί (1778-1839) το 1808. Σήμερα, τουλάχιστον 20.000 ορειβάτες επιχειρούν κάθε χρόνο την ανάβαση του Λευκού Όρους. Θεωρείται μία σχετικά εύκολη διαδρομή, σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να είναι καλά εκπαιδευμένος και να αντέχει το υψόμετρο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ