Κουβανική Εισαγωγή

Συμφωνικό έργο του σπουδαίου Αμερικανού συνθέτη Τζορτζ Γκέρσουιν (1898-1937). Εντάσσεται στην κατηγορία της συμφωνικής εισαγωγής ή του συμφωνικού ποιήματος για ορχήστρα. Ο τίτλος του στα αγγλικά είναι Cuban Overture.

Το Φεβρουάριο του 1932, ο τριαντατετράχρονος Τζορτζ Γκέρσουϊν πέρασε δύο εβδομάδες ξένοιαστων διακοπών στην Αβάνα της Κούβας. Οι αναμνήσεις του εκφράστηκαν με νότες, όταν στις αρχές Αυγούστου του ίδιου χρόνου ολοκλήρωσε ένα δεκάλεπτο συμφωνικό έργο, πλημμυρισμένο από τους ρυθμούς της Κούβας και της Καραϊβικής γενικότερα.

Ο αρχικός του τίτλος του έργου ήταν Ρούμπα (Rumba) και το βασικό του θέμα προερχόταν από μια μεγάλη επιτυχία της εποχής, το τραγούδι Échale Salsita, του κουβανού συνθέτη Ιγκνάσιο Πινιέρο (1888-1969), με τον οποίο είχε συναντηθεί ο Γκέρσουϊν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του και είχαν ανταλλάξει απόψεις περί μουσικής.

Η πρεμιέρα της Κουβανικής Εισαγωγής δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 16 Αυγούστου 1932 στο Στάδιο Λιούισον της Νέας Υόρκης, σε μια μεγάλη συναυλία με έργα του. Τέτοια ήταν η δημοτικότητα του συνθέτη εκείνη την εποχή, που 18.000 φιλόμουσοι γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο της συναυλίας, ενώ άλλες 5.000 μάταια αναζητούσαν το «μαγικό χαρτάκι». «Ήταν η πιο συναρπαστική νύχτα της ζωής μου» έγραψε αργότερα ο Γκέρσουιν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ