Από τα πιο γνωστά τραγούδια της ροκ μουσικής, σύνθεση του Αμερικανού κιθαρίστα Ντέιλ Χόκινς (1936-2010), ενός από τους πιονιέρους του ροκ εν ρολ και ιδιαίτερα του ροκαμπίλι.
Ο Χόκινς έγραψε το τραγούδι το 1956, με πηγή έμπνευσης μια γραμματέα που είχε ερωτευτεί και το πρόβαρε με το συγκρότημά του σε διάφορα κλαμπ της Βόρειας Λουιζιάνας, απ’ όπου καταγόταν. Όταν αποφάσισε να το ηχογραφήσει δεν έβρισκε στούντιο και αποτάθηκε σ' ένα φίλο του ηχολήπτη, ο οποίος εργαζόταν στον ραδιοφωνικό σταθμό KWKH στο Σρίβεπορτ της Λουζιάνας.
Ο σταθμός διέθετε ένα υπερσύγχρονο για την εποχή εκείνη μαγνητόφωνο και η ηχογράφηση του Susie Q έγινε μέσα σε μία ώρα, ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1956, όταν ο φίλος του ηχολήπτης είχε βάρδια. Το χαρακτηριστικό κιθαριστικό ριφ του κομματιού οφείλεται στον κιθαρίστα Τζέιμς Μπάρτον, που αργότερα τιμήθηκε με μία θέση στο «Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ» (Rock ‘n’ Roll Hall of Fame).
Στη συνέχεια ένας ραδιοφωνικός παραγωγός, ονόματι Τζιν Νομπλς, ανέλαβε να προωθήσει την ηχογράφηση. Πούλησε την ταινία στη δισκογραφική εταιρεία του Σικάγου Checker Records (θυγατρικής της Chess Records), η οποία το κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 5 Ιουνίου 1957, με το τραγούδι Don't Treat Me Τhis Way στην πίσω πλευρά. Αν και ο Χόκινς έγραψε το τραγούδι μόνος του, ως συνδημιουργοί του Susie Q αναφέρονται και τα ονόματα του Σταν Λιούις (μέλος του συγκροτήματός του) και της Έλινορ Μπροντγουότερ, συζύγου του Νομπλς. Το τραγούδι γνώρισε σχετική επιτυχία φθάνοντας στο Νο27 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών και στο Νο7 του αντίστοιχου πίνακα με τις R&B επιτυχίες.
Στις 25 Φεβρουαρίου 1964 το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τους Rolling Stones και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «The Rolling Stones No. 2 », που κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία στις 15 Ιανουαρίου 1965. Η διασκευή διαρκεί μόλις 1'49'' και είναι ένα από τα συντομότερα τραγούδια που έχουν ποτέ ηχογραφήσει οι Rolling Stones.
Το τραγούδι έγινε πασίγνωστο και απολαμβάνει την επιτυχία μέχρι και σήμερα στην εκδοχή των Credence Clearwater Revival, που περιέχεται στο ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος, που κυκλοφόρησε στις 5 Ιουλίου του 1968. Όπως αποκάλυψε ο ηγέτης των CCR, Τζον Φόγκερτι, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone το 1993, το τραγούδι ηχογραφήθηκε κατόπιν παραγγελίας του ραδιοφωνικού σταθμού του Σαν Φρανσίσκο KMPX, εξ ου και η μεγάλη του διάρκεια, που ξεπερνά τα οκτώ λεπτά.
Το Suzie Q έχει παρουσιασθεί ή ηχογραφηθεί και από πολλούς άλλους καλλιτέχνες, όπως οι Τζιν Βίνσεντ, Λόνι Μακ, Σούζι Κουάτρο, Χοζέ Φελισιάνο, Quicksilver Messenger Service, Λίντα ΜακΚάρτνεϊ, Μπόμπι ΜακΦέριν και Velvet Underground. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα «500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το ροκ εντ ρολ», την οποία συνέταξε το Rock and Roll Hall of Fame.
Susie Q
Oh Susie Q,
Oh Susie Q,
Oh Susie Q, baby I love you, Susie Q.
I like the way you walk,
I like the way you talk,
I like the way you walk, I like the way you talk, Susie Q.
You say that you'll be true,
You say that you'll be true,
You say that you'll be true, baby I love you, Susie Q.
You say that you'll be mine,
You say that you'll be mine,
You say that you'll be mine, baby all the time, Susie Q.
Oh Susie Q,
Oh Susie Q,
Oh Susie Q baby I love you, Susie Q.
I like the way you walk,
I like the way you talk,
I like the way you walk, I like the way you talk, Susie Q.
Oh Susie Q,
Oh Susie Q,
Oh Susie Q baby I love you, Susie Q.