Μικρός Νέμο

Χάρτινος ήρωας του αμερικανού κομίστα Γουίνσορ ΜακΚέι (Winsor McCay, 1869-1934), που εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τις σελίδες της εφημερίδας New York Herald στις 15 Οκτωβρίου 1905.

Ο Μικρός Νέμο (Little Nemo, nemo= «κανένας» στα λατινικά), είναι ένα μικρό αγόρι, που ζει μέσα από τα βραδινά του όνειρα. Σκοπός του είναι να φθάσει στη Σλάμπερλαντ (Slumberland = Η Χώρα του Ελαφρού Ύπνου), την οποία κυβερνά ο Βασιλιάς Μορφέας και ο οποίος τον χρειάζεται για να κάνει παρέα στην κόρη του, την Πριγκίπισσα. Η κάθε περιπέτεια ολοκληρώνεται με τον Μικρό Νέμο να ξυπνά στο κρεββάτι του ή κοντά σε αυτό, συχνά με ένα εφιάλτη από τις περιπέτειες που βίωσε για να φθάσει στη Σλάμπερλαντ και να τον παρηγορεί ένα από τα ενήλικα πρόσωπα της οικογένειάς του.

Αν και παιδικό κόμικ, έχει συχνά ύφος σκοτεινό, σουρεαλιστικό, απειλητικό, ακόμη και βίαιο. Διακρίνεται για την εικαστική του αρτιότητα, τα ζωντανά χρώματα, τις λεπτομέρειες του σχεδίου και τη μεγάλη ποικιλία παράξενων χαρακτήρων και τοπίων.

Η σειρά δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες New York Herald (15 Οκτωβρίου 1905 – 23 Ιουλίου 1911) υπό τον τίτλο Little Nemo in Slumberland (Ο Μικρός Νέμο στην Σλάμπερλαντ) και New York American (3 Σεπτεμβρίου 1911 – 26 Ιουλίου 1914) υπό τον τίτλο In the Land of Wonderful Dreams (Στη Χώρα των Υπέροχων Ονείρων).

Το κόμικ, αρχικά, δεν γνώρισε σημαντική επιτυχία, αλλά κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και πολύ περισσότερο στις αρχές του 21ου αιώνα, συγκέντρωσε μεγαλύτερη αναγνώριση. Το 2005 έληξαν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των απογόνων του ΜακΚέι και αποτελεί πλέον δημόσιο κτήμα. Κάποια από τα πρωτότυπα σχέδια του κόμικ εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (The Met).

Ο Μικρός Νέμο έχει μεταφερθεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και έχει γίνει βιντεοπαιχνίδι. Η πρώτη κινηματογραφική απόπειρα έγινε από τον ίδιο τον ΜακΚέι το 1911 σε μια δεκάλεπτη ταινία με τίτλο Winsor McCay, the Famous Cartoonist of the N.Y. Herald and his Moving Comics. Η πιο ολοκληρωμένη μεταφορά του Μικρού Νέμο στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1989 από τον ιάπωνα σκηνοθέτη Μασάμι Χάτα, με τον τίτλο Little Nemo: Adventures in Slumberland.

Στην Ελλάδα, ο μικρός Νέμο είναι σχεδόν άγνωστος, αν όχι παντελώς άγνωστος. Αν θέλει, πάντως, κάποιος να γνωρίσει τις ονειρικές περιπέτειες του μικρού αγοριού, δεν έχει παρά να αναζητήσει τα «άπαντα» του Μικρού Νέμο, που κυκλοφορούν από τις καλλιτεχνικές εκδόσεις Taschen (Little Nemo 1905-1914) και διατίθενται και στη χώρα μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ