Το αποκριάτικο «Πιπέρι» στην Κάρπαθο

Ένα ξεχωριστό έθιμο, το «πιπέρι», αναβιώνει κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής και ανήμερα της Καθαρής Δευτέρας στην κοινότητα Όθος της Καρπάθου, με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων του νησιού στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Το έθιμο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη συγκρότηση «Λαϊκού δικαστηρίου ανήθικων πράξεων», το οποίο επιβάλλει στους παραβάτες χρηματικά πρόστιμα. Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται εδώ και αιώνες με Διονυσιακό χαρακτήρα, αρχαιοελληνικές καταβολές, αλλά και με στοιχεία από την Τουρκοκρατία».

Την Κυριακή της Τυρινής, κάτοικοι του χωριού, ντυμένοι «καμουζέλες» και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων επισκέπτονται τα άλλα χωριά του νησιού και προσκαλούν τους κατοίκους να συμμετάσχουν στο έθιμο. Η πρόσκληση γίνεται και με περιπαικτικές μαντινάδες και γενικά επικρατεί κλίμα ευφορίας.

Την επόμενη, Καθαρά Δευτέρα, στην πλατεία του χωριού πραγματοποιείται με μεγάλη συμμετοχή το έθιμο. Από νωρίς στήνεται παραδοσιακό Καρπαθιώτικο γλέντι, το οποίο ξεκινά με ένα είδος μνημόσυνου για τους κατοίκους του χωριού που έχουν πεθάνει, αλλά και γι’ αυτούς που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες. Ακολουθεί το γλέντι με άφθονο κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες, ενώ οι συμμετέχοντες είναι κυρίως άνδρες μασκαρεμένοι.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται το λαϊκό δικαστήριο ανήθικων πράξεων, όπου ενώπιον του καδή (δικαστή) οδηγούνται οι παραβάτες για διάφορα σεξουαλικά αδικήματα και παρενοχλήσεις. Η διαδικασία είναι άκρως περιπαικτική με μαντινάδες αλλά και βωμολοχίες και τελικά οι παραβάτες σε ανάλογο κλίμα καταδικάζονται από το δικαστήριο σε χρηματικό πρόστιμο που παρακρατείται για τις ανάγκες του πολιτιστικού συλλόγου.

Ακολούθως ξεκινά ο παραδοσιακός χορός «πιπέρι», στον οποίο συμμετέχουν μόνο μεταμφιεσμένοι και μεγάλο γλέντι που χαρακτηρίζεται από «πρόστυχες» μαντινάδες και ανάλογα πειράγματα μεταξύ των εκατοντάδων συμμετεχόντων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ