Η ιστορία της κολύμβησης στον Σηκουάνα

Νεαροί βουτούν στον Σηκουάνα τον Ιούλιο του 1949, ενώ ένα κύμα καύσωνα πλήττει το Παρίσι.

Η κολύμβηση στα νερά του Σηκουάνα ήταν μία δημοφιλής συνήθεια των Παριζιάνων από τον 17ο αιώνα. Όμως σήμερα είναι απαγορευμένη, δεδομένης της μόλυνσης του νερού στον περίφημο ποταμό, γεγονός που οδήγησε και στην ακύρωση του δοκιμαστικού αγώνα ανοικτής κολύμβησης, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 6 Αυγούστου 2023, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι το 2024. Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου από το 2025 και 37 χρόνια μετά τη σχετική υπόσχεση του Ζακ Σιράκ, ο Σηκουάνας να τεθεί και πάλι στη διάθεση των Παριζιάνων για ν’ απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

Η «μόδα» για τα λουτρά στον Σηκουάνα εμφανίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα κατά μήκος του Κε Σιλί (Quai Sully), σύμφωνα με ιστορικό άρθρο που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του Δημαρχείου του Παρισιού. Μάλιστα οι λουόμενοι συνήθιζαν να είναι γυμνοί, κάτι που απαγορεύτηκε στα τέλη του αιώνα.

Στους επόμενους αιώνες, στον Σηκουάνα εγκαταστάθηκαν πλωτές πισίνες, που τροφοδοτούνταν από το νερό του ποταμού. Η πιο διάσημη, η πισίνα Ντελινί, που πήρε το όνομά της από έναν από τους πρώτους ναυαγοσώστες που έδωσε μαθήματα στις αποβάθρες του 7ου διαμερίσματος, ανεγέρθηκε το 1801. Περίπου είκοσι παρόμοιες πισίνες κατασκευάστηκαν στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα, προτού πέσουν σε αχρηστία με την εμφάνιση των «επίγειων» πισινών.

Κολυμβητές στον Σηκουάνα κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1900Κάπως έτσι ήταν η εικόνα στον διάσημο ποταμό έως το 1923, όταν με νομαρχιακό διάταγμα απαγορεύτηκε το μπάνιο και μάλιστα με την επιβολή προστίμου στους παραβάτες, «λόγω των κινδύνων που προκαλούνται από τη ναυσιπλοΐα του ποταμού και την ρύπανση».

Στις 28 Νοεμβρίου 1988, ο Ζακ Σιράκ, τότε δήμαρχος Παρισίων, έδωσε μια υπόσχεση που παρέμεινε ιστορική: «Σε πέντε χρόνια, θα μπορούμε να κολυμπήσουμε ξανά εκεί», ανακοίνωσε με την ταυτόχρονη απελευθέρωση 5.000 λούτσων στον Σηκουάνα. Ειρωνευόμενος την τοποθέτηση του Σιράκ, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος, Μπρις Λαλόντ, έλεγε: «Θα έλθω με πετσέτες και αντιβιοτικά».

Ο Ζακ Σιράκ θα επιβεβαιώσει την υπόσχεσή του το 1990 κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο FR3, υποσχόμενος να «κάνει μπάνιο στον Σηκουάνα μπροστά σε μάρτυρες» το 1993. Κάτι όμως, που δεν συνέβη ποτέ...

Στις 17 Μαΐου 2016, η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, υιοθέτησε την υπόσχεση του Σιράκ ως μέρος της προσπάθειας των Παρισίων να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, διαφημίζοντας αγώνες τριάθλου «στον Σηκουάνα, στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ».

Και σήμερα, η Ινταλγκό... υπόσχεται να κολυμπήσει στον Σηκουάνα τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, από το 2025, το ευρύ κοινό θα μπορεί να κάνει μπάνιο στον Σηκουάνα σε τρεις τοποθεσίες και συγκεκριμένα στην Bras Marie (4ο διαμέρισμα), στην Grenelle (15ο) και στο Bercy (12ο).

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ