Λελώνεια: Το έθιμο στη μνήμη του ανίκητου καβαλάρη των Φιλιατρών

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στη μικρή πόλη των Φιλιατρών της Μεσσηνίας, ένας νεαρός ονόματι Πανάγος Λελώνης κέρδιζε σταθερά τον ετήσιο ιππόδρομο που διοργάνωνε η κοινότητα ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Οι συνεχόμενες νίκες του εξόργισαν τις τοπικές οθωμανικές αρχές, οι οποίες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα ένα επεισόδιο ύστερα από κάποια νίκη του, τον συνέλαβαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο δια απαγχονισμού.

Την ημέρα που επρόκειτο να εκτελεστεί ο Πανάγος, η αγαπημένη του Κρινιώ, εφορμώντας με ένα άλογο ως άλλη Αμαζόνα, έκοψε με το σπαθί της τον βρόχο γύρω από το λαιμό του και μαζί τράπηκαν σε φυγή. Το νεαρό ζευγάρι καταδιώχθηκε από τους Οθωμανούς και, μη βρίσκοντας οδό διαφυγής, προτίμησε να πνιγεί σε μια γειτονική λίμνη παρά να παραδοθεί.

Μετά την απελευθέρωση, ένας ετήσιος ιππικός αγώνας ήρθε να θυμίσει στους κατοπινούς την τραγική ιστορία του Πανάγου και της Κρινιώς. Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει στα Φιλιατρά ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στο ιστορικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου με την ονομασία «Λελώνεια».

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του αγωνιστή Πανάγου Λελώνη, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Λίγη ώρα αργότερα αναβιώνει το έθιμο των ιππέων και εκφωνείται ο πανηγυρικός της ημέρας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ