Η Εύρεση του Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων Ήλων

Κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου η Χριστιανική Εκκλησία τιμά το εκκλησιαστικό γεγονός της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού μετά των Τιμίων Ήλων (καρφιών) από την Ελένη (μετέπειτα Αγία Ελένη), τη μητέρα του Κωνσταντίνου του Μεγάλου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα που μετεστράφη στον Χριστιανισμό.

Το 326, η Ελένη (247/250 – 328/330), μετέβη στην Ιερουσαλήμ, όπου «με μέγαν κόπον και πολλήν έξοδον και φοβερίσματα ηύρεν τον τίμιον σταυρόν και τους άλλους δυο σταυρούς των ληστών», όπως γράφει ο Κύπριος χρονικογράφος Λεόντιος Μαχαιράς (1380 – μετά το 1432).

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, μετά την πληροφορία κάποιου Εβραίου, με το όνομα Ιούδας, υποδείχθηκε θέση όπου έγινε ανασκαφή, στην οποία βρέθηκαν τρεις σταυροί (του Ιησού Χριστού και των δυο ληστών). Επειδή, όμως, δεν ήταν δυνατόν ν’ αναγνωρισθεί ποιος από τους τρεις σταυρούς ήταν του Ιησού Χριστού, η Ελένη παρακάλεσε να τεθεί διαδοχικά επάνω στους σταυρούς ένας νεκρός που τον πήγαιναν για ενταφιασμό. Μόλις λοιπόν ο νεκρός ετέθη επί του Σταυρού του Χριστού αναστήθηκε.

Μετά την ανέρευση του Σταυρού, η Ελένη έθεσε τα θεμέλια του Ναού της Αναστάσεως, την ανέγερση του οποίου διέταξε ο Μέγας Κωνσταντίνος, όταν πληροφορήθηκε το γεγονός. Ο Κωνσταντίνος άφησε τον μισό Σταυρό στην Ιερουσαλήμ, όπου μεγάλο μέρος του φυλάσσεται μέχρι σήμερα, τον δε άλλο μετά των ήλων τον μετάφερε στη Κωνσταντινούπολη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ