Το πλυντήριο πιάτων γιορτάζει τα 170 χρόνια του: Διαβάστε την άγνωστη ιστορία του

ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Αν και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν χαλαρωτικό το πλύσιμο πιάτων στο χέρι, για τους περισσότερους πρόκειται για μια βαρετή οικιακή εργασία που είναι προτιμότερο να αποφύγουν. Το πλυντήριο πιάτων εφευρέθηκε πριν 170 περίπου χρόνια και έκτοτε τα χαρακτηριστικά του έχουν εξελιχτεί ώστε να πλύνει πιάτα, ποτήρια και σκεύη αποτελεσματικά, με μεγάλη οικονομία σε ενέργεια, νερό και προϊόντα καθαρισμού.

Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. To 68% των νοικοκυριών στις ΗΠΑ διαθέτουν αυτήν τη συσκευή, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 24% στη Ρουμανία έως 72% στη Γερμανία και τη Σουηδία. Στην Ελλάδα το 59% των σπιτιών διαθέτουν πλυντήριο πιάτων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του statista.com.

Ξύλινος και χειροκίνητος πρόγονος

Το πρώτο πλυντήριο πιάτων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Joel Houghton (Πηγή: timetoast.com)Η πρώτη μηχανική συσκευή πλυσίματος πιάτων κατοχυρώθηκε το 1850 στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Joel Houghton. Ήταν κατασκευασμένη από ξύλο και ένας μηχανισμός που γύριζε με το χέρι ψέκαζε το νερό στα πιάτα. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής ήταν αργό και αναξιόπιστο, με αποτέλεσμα να μη διαδοθεί η χρήση του. Ένας άλλος εφευρέτης, ο L.A. Alexander κατοχύρωσε τη δική του ευρεσιτεχνία πέντε χρόνια αργότερα, το 1865, με ένα σύστημα ραφιών που κινούνταν επίσης χειροκίνητα, αλλά η τύχη του ήταν παρόμοια με το πλυντήριο του Houghton.

Για να μη σπάνε οι φίνες πορσελάνες

Το πιο επιτυχημένο από τα πρώιμα χειροκίνητα πλυντήρια πιάτων εφευρέθηκε το 1887 από την Josephine Cochrane και τον μηχανικό George Butters στο εργαστήρι της πρώτης στο Shelbyville του Ιλινόις. Η Cochrane (που ήταν ευκατάστατη και ανήκε στην ανώτερη κοινωνική τάξη) ήθελε να προστατεύσει τις εύθραυστες πορσελάνες της που συχνά έσπαγαν οι υπηρέτες όταν τις έπλυναν με το χέρι. Η εφεύρεσή της παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Έκθεση του 1893 στο Σικάγο του Ιλινόις με το όνομα Lavadora, αλλά άλλαξε σε Lavaplatos καθώς μια άλλη μηχανή που εφευρέθηκε το 1858 είχε ήδη αυτό το όνομα. Αυτό το μηχάνημα είναι ο πρόγονος του σύγχρονου πλυντηρίου πιάτων, που έκτοτε έχει αποκτήσει πολύ περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες.

Όταν το τρεχούμενο νερό έφτασε σε κάθε σπίτι

Πηγή: twitter.comΣτο Ηνωμένο Βασίλειο, ο William Howard Livens εφηύρε ένα μικρό, μη ηλεκτρικό πλυντήριο πιάτων κατάλληλο για οικιακή χρήση το 1924. Περιλάμβανε τα περισσότερα από τα σχεδιαστικά στοιχεία που εμφανίζονται στα σημερινά μοντέλα: μια μπροστινή πόρτα για φόρτωση των πιάτων, μια σχάρα για τα βρώμικα σερβίτσια και έναν περιστρεφόμενο ψεκαστήρα. Ήταν το πρώτο μηχάνημα κατάλληλο για οικιακή χρήση και παρουσιάστηκε σε μια εποχή που οι μόνιμες υδραυλικές εγκαταστάσεις και το τρεχούμενο νερό στο σπίτι γίνονταν ολοένα και πιο συνηθισμένα.

Μια οικιακή συσκευή για… εύπορες οικογένειες

Παρ’ όλα αυτά, το πλυντήριο του Liven δε γνώρισε εμπορική επιτυχία. Τα πλυντήρια πιάτων πωλήθηκαν με επιτυχία μόνο στη μεταπολεμική άνθηση της δεκαετίας του 1950, αρχικά μόνο στα πιο εύπορα νοικοκυριά, καθώς το κόστος του ήταν μεγάλο. Την ίδια περίοδο άρχισαν να παράγονται και ειδικά απορρυπαντικά για πλυντήρια πιάτων, τα οποία επίσης εξελίσσονται διαρκώς και γίνονται πιο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Ενδεικτικά, στο Lidl φυλλάδιο που μπορείτε να δείτε διαδικτυακά στο kimbino.gr θα βρείτε ταμπλέτες Quantum Ultimate που περιέχουν μια δόση απορρυπαντικό σε συνδυασμό με ειδικό γυαλιστικό, αλλά και εκθαμβωτικό Finish με άρωμα regular ή lemon.

To πλυντήριο πιάτων έγινε “έξυπνο”

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι κατασκευαστές άρχισαν να προσφέρουν διάφορα νέα χαρακτηριστικά όπως αισθητήρες, μικροεπεξεργαστές, διάφορους κύκλους πλύσης, έλεγχο θερμοκρασίας και περιστροφικό διακόπτη στα πλυντήρια πιάτων. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση «αισθητήρων ρύπων», που μετρούν τα υπολείμματα τροφίμων που βγαίνουν από τα πιάτα και μεταβάλλουν ανάλογα τον χρόνο της πλύσης. Εάν τα πιάτα είναι ιδιαίτερα βρώμικα, τότε το πλυντήριο πιάτων λειτουργεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έως ότου ο αισθητήρας εντοπίσει ότι είναι καθαρά. Με αυτόν τον τρόπο, το πλυντήριο πιάτων μένει σε λειτουργία μόνο για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να εξοικονομεί ενέργεια και νερό, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή μας όπου η λειψυδρία απειλεί πολλές περιοχές του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Από το πρώτο ξύλινο υποτυπώδες πλυντήριο πιάτων του Joel Houghton, μέχρι τα «έξυπνα» μοντέλα που ελέγχονται μέσω κινητού τηλεφώνου και έχουν εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, αυτή η οικιακή συσκευή έχει εξελιχτεί και η χρήση της επεκτείνεται διαρκώς στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων κάνουν τη δουλειά τους γρήγορα και αποτελεσματικά και εξοικονομούν χρόνο, χρήμα και ενέργεια.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ