Δράμα στις Μπαχάμες: Το άδοξο τέλος του Μοχάμεντ Άλι

Με τον δημοσιογραφικό τίτλο «Drama in Bahama» («Δράμα στις Μπαχάμες») έμεινε στην ιστορία της πυγμαχίας ο αγώνας που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 1981 στο μισοτελειωμένο «Queen Elizabeth Sports Center» του Νασάου, πρωτεύουσας του νησιωτικού συμπλέγματος των Μπαχαμών και αποτέλεσε την τελευταία «παράσταση» του Μοχάμεντ Άλι, του κορυφαίου μποξέρ όλων των εποχών.

Ο 39χρονος τότε Άλι, στην προσπάθειά του να επιστρέψει στα ρινγκ και να ανακτήσει τα πρωτεία στην κατηγορία βαρέων βαρών, κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει τον κατά 12 χρόνια νεαρότερό του, Τρέβορ Μπέρμπεκ από την Τζαμάικα. Η αναμέτρηση διεξήχθη σε ουδέτερο έδαφος, αφού ο Άλι δεν είχε άδεια ν’ αγωνίζεται εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τον αγώνα διοργάνωσε ο Τζέιμς Κορνέλιους, ο οποίος είχε διασυνδέσεις με το Κράτος του Ισλάμ, μία μαχητική οργάνωση αφροαμερικανών μουσουλμάνων. Όταν ο μάνατζερ του Μπέρμπεκ έφτασε στο Νασάου, προκειμένου να λάβει μέρος των κερδών από τον αγώνα, δύο φίλοι του Κορνέλιους τον ξυλοφόρτωσαν, δείχνοντας τις προθέσεις του διοργανωτή του αγώνα που εξελίχθηκε σε παρωδία.

Γιατί ήταν πράγματι παρωδία. Κανένα τηλεοπτικό δίκτυο δεν ζήτησε να πάρει τα δικαιώματα του αγώνα, 2.500 θέσεις του σταδίου έμειναν κενές αφού δεν υπήρχε κλειδί για την κεντρική πόρτα εισόδου, δεν υπήρχαν γάντια για τον αγώνα όπως και το καμπανάκι των διαιτητών στο ρινγκ (χρησιμοποιήθηκε κουδούνα για αγελάδες), ενώ ο αγώνας άρχισε με δύο ώρες καθυστέρηση, αφού ο Μπέρμπεκ δεν έλαβε προκαταβολικά την αμοιβή που του είχαν υποσχεθεί.

Παρά την ηλικία του, ο Άλι ήθελε να αποδείξει ότι παραμένει ένας μεγάλος πυγμάχος. Πριν από τον αγώνα έλεγε ότι βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση, όπως πιστοποιούσαν και «οι καλύτεροι λευκοί γιατροί». Ο αγώνας ήταν δέκα γύρων και ο Άλι ξεκίνησε δυνατά απέναντι στον αντίπαλο.

Η κούρασή του όμως ήταν εμφανής μετά τον έκτο γύρο και το φινάλε του αγώνα βρήκε νικητή τον Μπέρμπεκ στα σημεία, με ομοφωνία των κριτών. Αυτή ήταν η δεύτερη και τελευταία προσπάθεια του Μοχάμεντ Άλι να επιστρέψει στα ρινγκ, η οποία εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, ειδικά για έναν μποξέρ του επιπέδου του.

Μετά την ήττα του, ο Άλι αποχώρησε από την ενεργό δράση έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών, καθώς κι ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης του 1960.

Ο αντίπαλός του Τρέβορ Μπέρμπεκ κατέκτησε το παγκόσμιο στέμμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Πυγμαχίας (WBC) στην κατηγορία βαρέων βαρών το 1986, αλλά τον έχασε σχεδόν αμέσως από τον Μάικ Τάισον. Τερμάτισε την καριέρα του το 2000 με 49 νίκες (29 με νοκ-άουτ), 11 ήττες και 1 ισοπαλία. Έχοντας πολλά προβλήματα με τον νόμο και μία καταδίκη για βιασμό, δολοφονήθηκε το 2006 από τον 20χρονο ανιψιό του για κτηματικές διαφορές.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ