Η ιστορία της Βελέζ Μόσταρ

Η Βελέζ Μόσταρ (Velež Mostar) είναι ποδοσφαιρική ομάδα που εδρεύει στο Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Η πόλη είναι γνωστή από την περίφημη τοξοτή γέφυρα του ποταμού Νερέτβα, που ενώνει τα δύο τμήματα της πόλης και είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού Εμφύλιου τη δεκαετία του ‘90 και ανακατασκευάστηκε.

Το Μόσταρ είναι η πατρίδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος ξεκίνησε τόσο την ποδοσφαιρική, όσο και την προπονητική του καριέρα από τη Βελέζ, προτού γράψει τη δική του ξεχωριστή ποδοσφαιρική ιστορία στη χώρα μας.

Η Βελέζ ιδρύθηκε στις 26 Ιουνίου 1922 στο Μόσταρ, που τότε αποτελούσε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο παρακείμενο βουνό, το οποίο με τη σειρά του έλκει την ονομασία του από τη σλαβική θεότητα Βέλες. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας με σήμα το κόκκινο αστέρι, είναι τα δύο Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας που κατέκτησε το 1981 και το 1986, η πρόκρισή της στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1974-1975 και η κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1981. Στην περίοδο του πρωταθλήματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν έχει να επιδείξει κάποιο τίτλο.

Η Βελέζ υποστηρίζεται κυρίως από το μουσουλμανικό στοιχείο του Μόσταρ και των γύρω περιοχών, ενώ η μεγάλη της αντίπαλος είναι η Ζρινίσκι, την οποία υποστηρίζουν οι κροατικής καταγωγής κάτοικοι της πόλης και η οποία έχει να επιδείξει τίτλους στις διοργανώσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η Βελέζ Μόσταρ με ομάδες από την Ελλάδα

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Διοργάνωση Φάση
18/9/1980 Βελέζ – ΑΕΚ 2-0 Βαλκανικό Κύπελλο Α’ Όμιλος
5/3/1981 ΑΕΚ – Βελέζ 3-1 Βαλκανικό Κύπελλο Α’ Όμιλος
22/7/2021 Βελέζ – ΑΕΚ 2-1 Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ Β’ Προκριματικός Όμιλος
29/7/2021 ΑΕΚ – Βελέζ 1-0 (2-3 πεν.) Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ Β’ Προκριματικός Γύρος

Η Βελέζ Μόσταρ με ομάδες από την Κύπρο

Ημερομηνία Αγώνας Σκορ Διοργάνωση Φάση
7/9/1988 Βελέζ – ΑΠΟΕΛ 1-0 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ Α’ Γύρος
5/10/1988 ΑΠΟΕΛ – Βελέζ 2-5 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ Α‘ Γύρος

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ