Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art, γνωστότερο στους αγγλόφωνους και ως The Met) είναι όχι μόνο το σημαντικότερο μουσείο των ΗΠΑ, αλλά κι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Το κτιριακό του συγκρότημα βρίσκεται στο Σέντραλ Παρκ του Μανχάταν, επί της 5ης Λεωφόρου.

Ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1870 από μία ομάδα αμερικανών πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν επιχειρηματίες, χρηματιστές, καλλιτέχνες και διανοούμενοι. Εκείνη την ημέρα, το μουσείο έλαβε νομική υπόσταση και απέκτησε το πρώτο του έργο τέχνης: μία ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Στόχος των ιδρυτών του ήταν ένα μουσείο που θα έκανε προσιτή την υψηλή τέχνη στον αμερικάνικο λαό.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 20 Φεβρουαρίου 1872. Τα εκθέματά του, από κάθε γωνιά του πλανήτη, ξεπερνούν σε αριθμό το 1,5 εκατομμύρια και η αρχαιότητα κάποιων εξ αυτών αγγίζει το 5.000 π.Χ.

Το Μουσείο περιέχει σημαντικές συλλογές αιγυπτιακής, βαβυλωνιακής, ασσυριακής, ανατολικής (Άπω και Εγγύς Ανατολής), ελληνορωμαϊκής, ευρωπαϊκής και προκολομβιανής τέχνης, τέχνης της Νέας Γουινέας και αμερικανικής, συμπεριλαμβανομένης αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικών σχεδίων, υαλοτεχνίας, κεραμικής, υφαντουργικής, μεταλλοτεχνίας, επίπλων, αιθουσών συγκεκριμένων εποχών, όπλων και πανοπλιών και μουσικών οργάνων.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο διαθέτει μία από τις πληρέστερες βιβλιοθήκες για θέματα τέχνης και αρχαιολογίας κι ένα τμήμα μεσαιωνικής ευρωπαϊκής τέχνης σ’ ένα παράρτημα {The Cloisters) στο Φορτ Τράιον Παρκ στο βόρειο άκρο του Μανχάταν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ