Η Σύνοδος Δία και Κρόνου (2020)

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι δυο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ο Δίας και ο Κρόνος θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, γνωστό και ως «Αστέρι της Βηθλεέμ» (λόγω των υποθέσεων ότι μπορεί να ήταν το αστέρι που οδήγησε του Μάγους στον νεογέννητο Χριστό), θα συμβεί για πρώτη φορά στο γήινο νυχτερινό ουρανό μετά τον Μεσαίωνα. Θα είναι ορατό απ’ όλο τον κόσμο, αρκεί ο ουρανός να μην έχει σύννεφα. Θα πρέπει όμως να βιαστούμε, λένε οι αστρονόμοι, γιατί ο Δίας και ο Κρόνος δύουν 2,5 ώρες μετά τη δύση του Ηλίου.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών, όπως φαίνονται από το δικό μας πλανήτη, είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε περίπου20 χρόνια. Όμως, η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή, επειδή ο Δίας και ο Κρόνος θα έλθουν τόσο κοντά που θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή αστρονομίας Πάτρικ Χάρτιγκαν του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Οι δύο πλανήτες προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και στις 21 Δεκεμβρίου θα τους χωρίζει φαινομενικά μόνο το ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης. Εκείνο το βράδυ, τόσο οι δύο πλανήτες όσο και αρκετοί από τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους θα είναι ορατοί ταυτόχρονα από τα τηλεσκόπια.

Το επόμενο συναπάντημα του Δία με τον Κρόνο θα συμβεί τον Μάρτιο του 2080, ενώ αυτό το αστρονομικό φαινόμενο δεν θα ξανασυμβεί έως το 2400.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ