Μαραντόνα, Καντονά και άλλοι ποδοσφαιριστές που αγαπήθηκαν, αλλά δίχασαν τον ποδοσφαιρικό κόσμο

ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Το 2020 θα μνημονεύεται στο μέλλον ως μία από τις χειρότερες χρονιές στη σύγχρονη ιστορία. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι και η οικονομική ύφεση. Στο πεδίο του αθλητισμού, ο πρόωρος θάνατος του αστέρα του μπάσκετ, Κόμπι Μπράιαντ, σε ηλικία μόλις 41 ετών, μας άφησε χωρίς έναν από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές του αθλήματος παγκοσμίως. Από την άλλη, το κενό που άφησε ο θάνατος του μάγου της μπάλας, του θρυλικού Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, είναι επίσης μεγάλο. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, με τον κόσμο του αθλητισμού να αποτίει τον τελευταίο χαιρετισμό σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Μαραντόνα αγαπήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο ποδοσφαιριστή. Ήταν μια «larger than life» προσωπικότητα που ξεπέρασε τα στενά όρια του ποδοσφαίρου. Ένας θνητός θεός, με πολλές αδυναμίες, αλλά πολλούς περισσότερους φίλους. Η απήχησή του ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτη. Στη Νάπολη, την πόλη στην οποία διέπρεψε, η τοπική ομάδα αποφάσισε να μετονομάσει το στάδιό της σε Στάδιο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το αποτύπωμα του Μαραντόνα έφτασε ακόμα και στα υψηλότερα κλιμάκια της FIFA, όπου συζητήθηκε ακόμα και η απόσυρση της φανέλας με το νούμερο 10 σε όλους τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες προς τιμή του Αργεντίνου άσου.

Ο για πολλούς καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών άφησε πίσω του μεγάλη ποδοσφαιρική κληρονομιά, η οποία έχει μπει επανειλημμένα στο μικροσκόπιο, κάνοντάς τον έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους παίκτες στην ιστορία του αθλητισμού. Ο Αργεντίνος συνεχίζει να δημιουργεί ειδήσεις ακόμα και μετά το θάνατό του, καθώς φέρεται να αποκλήρωσε τις κόρες του. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Μαραντόνα που εκτός από το ταλέντο του έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Ας δούμε μερικές άλλες περιπτώσεις γνωστών ποδοσφαιριστών που έχουν βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ και πίσω.

Τζον Τέρρυ

Ο διεθνής αμυντικός της Τσέλσι ήταν ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους παίκτες της εποχής του. Μέσα στο γήπεδο αποτέλεσε για χρόνια τον στυλοβάτη της άμυνας όχι μόνο της Τσέλσι, αλλά και της εθνικής Αγγλίας. Στο πρόσωπό του βρέθηκε ένας αμυντικός που ξεπέρασε τους κλασικούς σκληροτράχηλους Άγγλους αμυντικούς, και έφερε νέο αέρα στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Εκτός γηπέδου, ωστόσο, βρισκόταν συνέχεια στα πρωτοσέλιδα των αγγλικών εφημερίδων. Οι εξωσυζυγικές του σχέσεις ήταν συχνά το μεγάλο θέμα, καθώς είχε προκαλέσει ρήγματα ακόμα και μέσα στην ίδια του την ομάδα. Ο Τέρρυ έχει κατηγορηθεί ότι ήταν άπιστος προς τη σύζυγό του πολλές φορές, ενώ από κοντά έρχονταν και τα συχνά άρθρα για τον εθισμό του στον τζόγο, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αθλητές, με διάφορα άρθρα να αναφέρουν τεράστια ποσά που έχει χάσει ο Άγγλος ποδοσφαιριστής. Έχει κατηγορηθεί για ρατσιστική επίθεση και για λεκτικές επιθέσεις, και ο χαρακτήρας του έχει αμφισβητηθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Ο Τέρρυ, όμως, παραμένει στις καρδιές των φιλάθλων της Τσέλσι. Αποτελεί μία από τις σημαίες της ομάδας, και οι οπαδοί δεν ξεχνούν τον πρώην αρχηγό τους, έχοντας αναρτήσει μόνιμο πανό στο Στάμφορντ Μπριτζ προς τιμή του.

Λουίς Σουάρεζ

Το ταλέντο του Ουρουγουανού επιθετικού είναι αδιαμφησβήτητο. Η τεχνική, η ταχύτητα, και η αποφασιστικότητά του, τον έκανε ένα από τα πιο περιζήτητα ονόματα στην ποδοσφαιρική αγορά. Από τα πρώτα του βήματα στην χώρα του, και τις μεταγραφές του στον Άγιαξ, τη Λίβερπουλ, τη Μπαρτσελόνα και πλέον στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Σουάρεζ κατάφερε να είναι ο αγαπημένος της εξέδρας.

Ενώ, όμως ως παίκτης ο Σουάρεζ είναι άκρως επιτυχημένος, ο απέχει πολύ από αυτό που θα αποκαλούσαμε ίνδαλμα για τα νέα παιδιά. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δαγκωνιές του, το δεύτερο «χέρι του Θεού» ή τη ρατσιστική επίθεση στον Πατρίς Εβρά;

Παρά τη συχνά αντιαθλητική συμπεριφορά του, ο Σουάρεζ έχει αγαπηθεί όσο λίγοι παίκτες σε όλες τις ομάδες που έχει παίξει. Στην Ουρουγουάη λατρεύεται σαν θεός, και αποτελεί τον σημαντικότερο παίκτη της μικρής αυτής χώρας της Λατινικής Αμερικής. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει ηρεμήσει και να απέχει από υπερβολικές ενέργειες. Ας ελπίσουμε ότι όταν κλείσει την καριέρα του θα τον θυμόμαστε περισσότερο για τις απίστευτες φάσεις και τα καταπληκτικά γκολ που μας έχει χαρίσει.

Ερίκ Καντονά

Το ταλέντο του Καντονά ήταν μοναδικό. Στα πέντε χρόνια που πέρασε ως παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη γιγάντωση της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της πενταετίας του στο Ολντ Τράφορντ η Γιουνάιτεντ κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας τέσσερις φορές. Η μοναδική φορά που δεν τα κατάφερε; Το 1995.

Τον Ιανουάριο του 1995 η Μάντσεστερ έπαιζε εκτός εναντίον της Κρύσταλ Πάλας. Ο Καντονά είχε να αντιμετωπίσει εκτός από το εχθρικό κοινό και τους σκληροτράχηλους αμυντικούς της ομάδας του Λονδίνου. Σε μια μάλλον ανύποπτη φάση, ο Γάλλος επιθετικός δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από έναν οπαδό της Κρύσταλ Πάλας. Ξαφνικά είδαμε τον Καντονά να κατευθύνεται προς την εξέδρα των οπαδών της αντίπαλης ομάδας και να δίνει μια κλωτσιά κουνγκ φου σε έναν οπαδό που, όπως αποδείχθηκε μετά, είχε βρίσει με χυδαίο και ρατσιστικό τρόπο τον Γάλλο.

Η κλωτσιά αυτή επέφερε τότε ενιάμηνο αποκλεισμό του Καντονά από τα γήπεδα της Αγγλία. Την χρονιά εκείνη η Μάντσεστερ έχασε το πρωτάθλημα στο νήμα, και πολλοί έριξαν το φταίξιμο στον Γάλλο παίκτη. Την εποχή εκείνη τα πρωτοσέλιδα έδιναν και έπαιρναν, ενώ πολλοί στράφηκαν εναντίον του. Ωστόσο, ο Ερίκ Καντονά είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι ακόμα και τώρα δεν χάνουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν το όνομά τους στις κερκίδες.

Ροναλντίνιο

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 στην ερώτηση ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, η απάντηση ήταν αδιαμφισβήτητα μία: ο Ροναλντίνιο. Ο Βραζιλιάνος παίκτης μάγευε στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η χαρούμενη και γοητευτική του παρουσία, σε συνδυασμό με τα μοναδικά «χορευτικά» του στο γήπεδο τον είχαν κάνει το μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου, καθώς αποτελούσε τον ηγέτη τόσο της Μπαρτσελόνα όσο και της εθνικής Βραζιλίας.

Ωστόσο, ο Ροναλντίνιο δεν είχε μεγάλη διάρκεια, καθώς η νυχτερινή ζωή και άλλες απολαύσεις τον έκαναν, όπως πολλούς άλλους αστέρες, να βάλει το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα. Μετά την απόσυρσή του, ο Ροναλντίνιο έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα, όπως τη μη πληρωμή φόρων, την πρόκληση περιβαλλοντικών ζημιών, τη φερόμενη εμπλοκή του σε «πυραμίδα», αλλά και τη στήριξή του στον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρο. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Ροναλντίνιο παρουσιάστηκε όταν συνελήφθη στην Παραγουάη για ταξίδι με πλαστό διαβατήριο, αλλά και για άλλα αδικήματα.

Παρά τα συνεχή σκάνδαλα που έχουν βγει στη δημοσιότητα ωστόσο ο Βραζιλιάνος μάγος έχει μείνει στη συλλογική μας μνήμη ως ένας αρτίστας του ποδοσφαίρου, ένας παίκτης που μάγευε με τη μπάλα στα πόδια και ένας μοναδικός αθλητής που ακόμα δοξάζεται για το ταλέντο και τις στιγμές που μας χάρισε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ