Η Ναυμαχία του Ταινάρου

Η Ναυμαχία του Ταινάρου, γνωστή και ως Ναυμαχία του Ματαπά, ήταν μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Tο διήμερο 28 και 29 Μαρτίου 1941 αναμετρήθηκαν νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο ή Ματαπάς της Πελοποννήσου ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου υπό τον ναύαρχο Άντριου Κάνιγχαμ και ο στόλος της φασιστικής Ιταλίας υπό τον αντιναύαρχο Άντζελο Ιακίνο.

Η ιταλική ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή, σε μια χρονική περιόδο που εξελισσόταν ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος, ήταν αποτέλεσμα πίεσης της ναζιστικής Γερμανίας στην σύμμαχό της Ιταλία, με σκοπό να εμποδιστεί η μεταφορά αγγλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Οι Άγγλοι κατόρθωσαν να υποκλέψουν για πρώτη φορά σήματα του ιταλικού ναυτικού και να εντοπίσουν τον στόλο του Ιακίνο

Στην ναυμαχία που έγινε νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο, ενεπλάκησαν από πλευράς Άγγλων 1 αεροπλανοφόρο, 3 θωρηκτά, 7 ελαφρά καταδρομικά και 17 αντιτορπιλικά, ενώ οι Ιταλοί παρέταξαν 1 θωρηκτό, 6 βαριά καταδρομικά, 2 ελαφρά καταδρομικά και 17 αντιτορπιλικά.

Η αναμέτρηση των δύο στόλων διήρκεσε από το πρωϊ της 28ης Μαρτίου μέχρι την αυγή της επομένης και εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τους Άγγλους και στην μεγαλύτερη ναυτική πανωλεθρία για τους Ιταλούς στον Πόλεμο.

Στην ναυμαχία του Ταινάρου επρόκειτο να λάβει μέρος και στολίσκος επτά ελληνικών αντιτορπιλικών υπό τον υποναύαρχο Επαμεινώνδα Καββαδία, που κινήθηκε το μεσημέρι της 28ης Μαρτίου προς τη θαλάσσια περιοχή της Κεφαλληνίας, δεν χρησιμοποιήθηκε όμως εξαιτίας σφάλματος ενός αγγλικού κρυπτογραφικού σήματος.

Οι Ιταλοί είχαν βαριές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό. 2.303 ναυτικοί σκοτώθηκαν και 1015 διασώθηκαν από τους Άγγλους και στην συνέχεια αιχμαλωτίστηκαν. Οι Άγγλοι μέτρησαν μόνο τρεις άνδρες νεκρούς, το πλήρωμα ενός καταρριφθέντος βομβαρδιστικού.

5 πλοία των Ιταλών βυθίστηκαν και 2 έπαθαν σημαντικές ζημιές, έναντι 4 των Άγγλων που έπαθαν ελαφρές ζημίες. Ο αντιναύαρχος Ιακίνο απέδωσε την ήττα του στόλου του στην έλλειψη αεροναυτικής συνεργασίας και στην ανωτερότητα του πολεμικού υλικού των Άγγλων.

Το κυριότερο αποτέλεσμα της ναυμαχίας του Ταινάρου ήταν ότι ο ιταλικός στόλος δεν παρουσίασε ως το τέλος της Μάχης της Κρήτης αξιόλογη δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε όταν ο Γερμανός στρατάρχης Ρόμελ βρισκόταν στα πρόθυρα τής Αλεξάνδρειας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ