Ημέρα της Θάλασσας στη Βολιβία

Κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου, η Βολιβία γιορτάζει την Ημέρα της Θάλασσας (Dia del Mar). Γιατί μια περίκλειστη χώρα, όπως η Βολιβία, έχει μια γιορτή αφιερωμένη στη θάλασσα; Η απάντηση βρίσκεται στην Ιστορία.

Η χώρα του αμφιλεγόμενου προέδρου Έβο Μοράλες, από την ίδρυσή της το 1825 διέθετε έξοδο στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά την έχασε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Ειρηνικού στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πολεμική αναμέτρηση έγινε ανάμεσα στη Χιλή με σύμμαχο το Περού από τη μια πλευρά και τη Βολιβία από την άλλη, μεταξύ 1879 και 1884 (η τελική συνθήκη ειρήνης υπογράφηκε το 1904). Η Χιλή επικράτησε και η Βολιβία έχασε την έξοδό της προς τη θάλασσα.

Η Ημέρα της Θάλασσας μνημονεύει την πρώτη μάχη του πολέμου, γνωστή ως Μάχη του Τοπάτερ, η οποία διεξήχθη στις 23 Μαρτίου 1879. Τα βολιβιανά στρατεύματα προσπάθησαν να υπερασπιστούν την πόλη Κάλαμα, αλλά νικήθηκαν από τους Χιλιανούς. Ο εθνικός ήρωας της Βολιβίας, ο συνταγματάρχης Εδουάρδο Αμπαρόα (1838-1879), σκοτώθηκε σε αυτή τη μάχη.

Παρόλο που η Βολιβία δεν διαθέτει θάλασσα εδώ και πολύ καιρό, εξακολουθεί να διατηρεί τη ναυτική της δύναμη. Το Βολιβιανό Πολεμικό Ναυτικό, με προσωπικό 5.000 ατόμων, δρα στις λίμνες και στα ποτάμια της χώρας. Η Βολιβία δεν έχει συμφιλιωθεί με την απώλεια των ακτών του Ειρηνικού και η ύπαρξη του Πολεμικού Ναυτικού συμβολίζει την ελπίδα να επανακτήσει την παράκτια επικράτειά της.

Η Ημέρα της Θάλασσας χαρακτηρίζεται από επίσημες τελετές σε όλη τη χώρα. Με την ευκαιρία αυτή, λουλούδια τοποθετούνται στα αγάλματα του εθνικού ήρωα Εδουάρδο Αμπαρόα. Το Βολιβιανό Πολεμικό Ναυτικό έχει την τιμητική του και το προσωπικό του συμμετέχει σε παρελάσεις ανά τη χώρα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ