Η Παναγία της Γουαδαλούπης

Η Παναγία της Γουαδαλούπης
Η Παναγία της Γουαδαλούπης

Στις 12 Δεκεμβρίου 1531, σύμφωνα με την παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας, η Παναγία εμφανίστηκε σ' έναν ιθαγενή προσηλυτισμένο στον χριστιανισμό, ονόματι Χουάν Ντιέγκο, και μιλώντας του στη γλώσσα των Αζτέκων, του ζήτησε να κτιστεί μία εκκλησία προς τιμήν της.

Πράγματι, σ’ εκείνο το σημείο, που ονομάζεται Βίγια ντε Γκουανταλούπε και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της σημερινής Πόλης του Μεξικού, κτίστηκε περικαλλής ναός, που αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας απ’ όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι περί τα 20 εκατομμύρια προσκυνητές συρρέουν κάθε χρόνο στη Βασιλική της Παναγίας της Γουαδαλούπης, γεγονός που την κατατάσσει στο τρίτο πιο επισκέψιμο ιερό τόπο του πλανήτη.

Η εμφάνιση της Παναγίας ενώπιον του Χουάν Ντιέγκο, που αργότερα αγιοποιήθηκε από την Καθολική Εκκλησία, συνέβαλε στον ραγδαίο προσηλυτισμό των ιθαγενών στον χριστιανισμό. Το 1754 με παπική βούλλα η Παναγία της Γουαδαλούπης ανακηρύχθηκε προστάτρια της Νέας Ισπανίας, όπως ονομαζόταν τότε το Μεξικό, και το 1810 έγινε το σύμβολο του μεξικανικού κινήματος ανεξαρτησίας, όταν ο πατριώτης - κληρικός Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια ύψωσε στο λάβαρό του την εικόνα της Παναγίας.

Η Παναγία της Γουαδαλούπης κυριολεκτικά λατρεύεται από τους Μεξικάνους και αποτελεί μέρος της ταυτότητάς τους. «Μπορεί να μην πιστεύεις στο Χριστό, αλλά δεν είσαι Μεξικάνος αν δεν πιστεύεις στην Παναγία της Γουαδελούπης» έγραψε ο γνωστός συγγραφέας Κάρλος Φουέντες, για να συμπληρώσει ο νομπελίστας συγγραφέας Οκτάβιο Πας: «Ο μεξικάνικος λαός, μετά από δύο αιώνες επιστήμης, σε δύο μόνο πράγματα πιστεύει: Στην Παναγία της Γουαδελούπης και το Λόττο».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ