Ημέρα του Εργένη στην Κίνα

Η Ημέρα του Εργένη γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Κίνα. Στην αρχή ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση, αλλά τα τελευταία χρόνια αφορά και το γυναικείο φύλο.

Η 11η Νοεμβρίου επελέγη, λόγω του συσχετισμού της με τον αριθμό 1, που επαναλαμβάνεται τέσσερις φορές στη φόρμα 11.11.

Είναι άγνωστο πότε ξεκίνησε, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι εμπνευστές της ήταν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Νανκίν το 1993. Με την έκρηξη του Ίντερνετ η διάδοσή της ήταν ταχύτατη και σήμερα έχει παγκινεζικό χαρακτήρα.

Την ημέρα αυτή διάφορες σχολές και πανεπιστήμια διοργανώνουν πάρτι για εργένηδες, δεσπόζουσα θέση στα οποία έχουν τα ραντεβού στα τυφλά (blind date).

Το πρόγευμα της ημέρας για τους εργένηδες περιλαμβάνει 4 γιουτιάο (καλοψημένη λωρίδα ζύμης) και 1 μπαόζι (βρασμένο κουλούρι), που συμβολίζουν τη φόρμα 11.11. Το γιουτιάο συμβολίζει το 1 και το μπαόζι την τελεία ανάμεσα στην ημερομηνία.

Τα τελευταία χρόνια με την ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η Ημέρα του Εργένη έχει αποκτήσει περισσότερο καταναλωτικό χαρακτήρα και συγκρίνεται με τη Μαύρη Παρασκευή των Αμερικανών και εσχάτως των Ελλήνων. Το έναυσμα έδωσε το 2009 ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, προσφέροντας εκπτώσεις στα προϊόντα της έως και 50% στους εργένηδες και τις εργένισσες.

Το 2018 ο τζίρος της έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. Στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Alipay, μόνο την 11η Νοεμβρίου έγιναν 1,5 δισεκατομμύριο συναλλαγές ύψους 30,7 δισ. δολαρίων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ