Ημέρα της Εργασίας

Η Ημέρα της Εργασίας είναι η εναλλακτική εορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις ΗΠΑ και τον Καναδά για να τιμηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης στις δύο αυτές χώρες του Νέου Κόσμου.

Στις ΗΠΑ, ο εορτασμός προτάθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «Κεντρική Εργατική Ένωση» (CLU), «Ιππότες της Εργασίας» και «Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας» (AFL) το 1882 και η πολιτεία του Όρεγκον ήταν η πρώτη που τόν υιοθέτησε το 1887. Το 1894 καθιερώθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο με απόφαση του «Δημοκρατικού» προέδρου Γκρόβερ Κλίβελαντ, που πίστευε ότι ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε ανάμνηση της εργατικής εξέγερσης του Σικάγου το 1886 προωθούσε της σοσιαλιστικές και αναρχικές ιδέες. Έκτοτε η Ημέρα της Εργασίας γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.

Τον ίδιο χρόνο καθιερώθηκε και στον γειτονικό Καναδά με απόφαση του πρωθυπουργού Τζον Τόμσον και συνδυάστηκε με την μεγάλη απεργία των τυπογράφων, την καθιέρωση των 54 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας και την κατάργηση των νόμων που ποινικοποιούσαν την συνδικαλιστική δράση.

Ο επίσημος εορτασμός περιλαμβάνει παρελάσεις και πικ νικ για την σύσφιγξη των σχέσεων των μελών των εργατικών ενώσεων. Με τα χρόνια έχασε τον χαρακτήρα του και σε συνδυασμό με την τριήμερη αργία σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού και την ευκαιρία για μια τελευταία απόδραση. Από την επομένη αρχίζει παραδοσιακά και στις δύο χώρες το σχολικό έτος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ