Σκιροφόρια

Γιορτή των Αρχαίων Αθηναίων, γνωστή και ως Σκίρα, που γινόταν την 12η του μηνός Σκιροφοριώνος.

Φαίνεται ότι επρόκειτο για δύο ξεχωριστές γιορτές, μία προς τιμήν της Αθηνάς και μία δεύτερη για τη Δήμητρα και την Περσεφόνη, που συνέπεσαν λόγω και της ομοιότητας του στόχου τους, δηλαδή της γονιμικής παράκλησης προ της καρποφορίας της γης.

Το τμήμα που αφορούσε την Αθηνά είχε να κάνει με πομπή που ξεκινούσε από την Ακρόπολη και έφθανε στα προάστεια, σε μια περιοχή όπου βρισκόταν το ιερό της Σκιράδας Αθηνάς, που λατρευόταν και ως θεότητα της βλάστησης. Στην πομπή προΐστατο το ιερατείο της θεάς.

Από την άλλη, στη γυναικεία γιορτή της Ελευσίνας, σύμφωνα με το τελετουργικό, έριχναν μέσα σε οπές της γης χοιρίδια, ομοιώματα φαλλών και φιδιών, όπως επίσης και κουκουνάρια, για να τα ξαναπάρουν μερικούς μήνες αργότερα και να τα χρησιμοποιήσουν σε μια γονιμική τελετή. Οι γυναίκες έτρωγαν σκόρδο την περίοδο της γιορτής, έτσι ώστε η μυρωδιά να κρατά μακριά τους άνδρες τους και τις σεξουαλικές τους ορέξεις, καθώς ήταν διαδεδομένη η αντίληψη ότι η αποχή από την ερωτική πράξη θα ενίσχυε τη γονιμότητα μετά τη γιορτή.

Ένα άλλο έθιμο των Σκίρων ή Σκιροφορίων ήταν ένας αγώνας δρόμου νέων, οι οποίοι κρατούσαν κλαδιά αμπέλου. Ο νικητής κέρδιζε ως έπαθλο ένα ποτό, που αποτελούνταν από κρασί, μέλι, τυρί, καλαμπόκι και λάδι.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ