Οι πρώτες δημοτικές εκλογές στον Πειραιά χάνονται μέσα στο σκοτάδι της έλλειψης στοιχείων...
Μετά τη μετάθεση της πρωτεύουσας στην Αθήνα, ήταν κοινό μυστικό ότι ο Πειραιάς προοριζόταν για το κεντρικό εμπορικό λιμάνι. Το 1833, με τη συγκρότηση των δήμων, οι κάτοικοί του ήταν γύρω στους 200, ίσως και κάτι παραπάνω. Σίγουρα όμως όχι 300, που ήταν το ελάχιστο όριο ώστε να ανακηρυχθεί δήμος.
Κανονικά έπρεπε να συνενωθεί με τον πλησιέστερο δήμο που ήταν της Αθήνας. Οι τότε κάτοικοι όμως ζήτησαν από την αυλική κυβέρνηση να εξαιρέσει τον Πειραιά «ως μέρος το οποίον νεωστί σχηματίζεται». Οι πρώτοι πειραιώτες κάτοικοι (πέντε τον αριθμό) καταγράφονται από το 1829 και την επόμενη πενταετία θα φτάσει το πρώτο κύμα εποικιστών –κυρίως Υδραίων. Το αίτημα έγινε δεκτό.
Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 14 Δεκεμβρίου του 1835. Το γνωστό είναι πως το πρώτο δημοτικό συμβούλίο συνέρχεται έπειτα από λίγες μέρες. Πώς έγιναν, πόσοι ψήφισαν και ποιοι ήταν οι «μάλλον φορολογούμενοι» που περιλήφθηκαν στον εκλογικό κατάλογο αποτελούν άγνωστες λεπτομέρειες.
Πρώτος δήμαρχος Πειραιά διορίζεται από τον Νομάρχη Αττικής ο υδραίος Κυριάκος Σερφιώτης (άγνωστο αν προτάθηκαν άλλοι δύο, όπως ήταν το κανονικό) και στις 29 Δεκεμβρίου λαμβάνεται και η πρώτη απόφαση για τη λειτουργία της δημοτικής αρχής.