The Romantics

Αμερικανικό συγκρότημα του new wave από το Ντιτρόιτ. Γνώρισε επιτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ’80, κυρίως με το τραγούδι Talking In Your Sleep, αλλά και με τα μουσικά τους βίντεο, που παίζονταν συχνά από το MTV.

Οι Romantics δημιουργήθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 1977, την Ημέρα των Ερωτευμένων, εξ ου και το όνομά τους. Τους αποτελούσαν οι Γουόλι Πάλμαρ (κιθάρα, φυσαρμόνικα, τραγούδι), Μάικ Σκιλ (κιθάρα), Ριτς Κόουλ (μπάσο) και ο ελληνικής καταγωγής Τζίμι Μαρίνος (ντραμς, τραγούδι). Όλα τα μέλη του γκρουπ συνεισέφεραν στη σύνθεση των τραγουδιών, αλλά οι κυρίως συνθέτες υπήρξαν οι Πάλμαρ και Σκιλ. Επηρεασμένοι από το βρετανικό ροκ της δεκαετίας του ‘60 (Beatles, Kinks, Hollies, Rolling Stones, Who), το γκαράζ ροκ του Ντιτρόιτ και το χαρντ ροκ της δεκαετίας του ‘70 (Ίγκι Ποπ, Stooges, MC-5, Rationals) και το πανκ ροκ των Ramones, προσανατολίσθηκαν σε μια ποπ εκδοχή του πανκ ροκ, γνωστή ως πάουερ-ποπ (power pop).

Μετά από τρία χρόνια τοπικής δραστηριότητας στο Ντιτρόιτ και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, γίνονται γνωστοί σ' ένα ευρύτερο κοινό το 1980 με το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους. Το τραγούδι What I Like About You με τον Τζίμι Μαρίνος στα φωνητικά έγινε η πρώτη μεγάλη επιτυχία τους. Έφτασε στο Νο49 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών και στο Νο2 του πίνακα επιτυχιών της Αυστραλίας, όπου το συγκρότημα ήταν ιδιαίτερα αγαπητό. Το 1981 ο κιθαρίστας Μάικ Σκιλ εγκαταλείπει τους Romantics μετά την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους National Breakout. Αντικαταστάθηκε από τον Κοζ Κάνλερ. Με αυτή τη σύνθεση κυκλοφόρησαν το τρίτο τους άλμπουμ Strictly Personal το 1982, προτού ο μπασίστας Ριτς Κόουλ εγκαταλείψει το συγκρότημα και αντικατασταθεί από τον επανακάμψαντα Μάικ Σκιλ.

Το 1983 το συγκρότημα γνωρίζει τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία με το άλμπουμ In Heat. Το τραγούδι Talking In Your Sleep φθάνει στο Νο3 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών και στο Νο1 του αμερικανικού καταλόγου με τις χορευτικές επιτυχίες. Με τη συνδρομή του MTV, που προβάλλει συχνά τα μουσικά τους βίντεο, ξεφεύγει από τα όρια της Αμερικής και γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία. Το 1984 o Τζίμι Μαρίνος εγκαταλείπει το συγκρότημα και αντικαθίσταται από έναν άλλο ελληνοαμερικανό ντράμερ, τον Ντέιβιντ Πετράτος, που θα παραμείνει στους Romantics έως το 1990. Με αυτή τη σύνθεση θα ηχογραφήσουν το άλμπουμ Rythm Romance το 1985.

Την ίδια χρονιά τα μέλη του συγκροτήματος διαπιστώνουν ότι ο μάνατζέρ τους δεν διαχειρίζεται σωστά τα οικονομικά τους. Το ποτήρι ξεχειλίζει, όταν ανακαλύπτουν ότι παραχώρησε για διαφημιστική εκμετάλλευση τη μεγάλη επιτυχία τους What I Like About You χωρίς τη δική τους συγκατάθεση. Υποβάλλουν μία σειρά από αγωγές εναντίον του, αλλά λόγω νομικών επιπλοκών δεν μπορούν να ηχογραφήσουν έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Γρήγορα πέφτουν στην αφάνεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα παίζουν σε μικρά κλαμπ. Το 1990, ο Ντέιβιντ Πετράτος αποχωρεί και αντικαθίσταται από τον πρώην ντράμερ των Blondie, Κλεμ Μπερκ.

Η επιτυχής έκβαση της νομικής διαμάχης με τον πρώην μάνατζερ του συγκροτήματος τούς ανεβάζει το ηθικό και τα έσοδα. Αρχίζουν να ηχογραφούν και να δίνουν συναυλίες, προσπαθώντας να ξανακερδίσουν την αναγνώριση του μεγάλου κοινού. Ο Τζίμι Μαρίνος επανακάμπτει στους Romantics τη διετία 1996-1997 για μία σειρά συναυλιών στη θέση του Κλεμ Μπερκ. Θα αποχωρήσει το 1997 και θα αντικατασταθεί εκ νέου από τον Μπερκ το 1997.

Το 2003, οι Romantics κυκλοφορούν το 61/49, ένα άλμπουμ με πολλά ροκ και μπλουζ στοιχεία σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους. Το άλμπουμ δεν γνωρίζει εμπορική επιτυχία, αλλά κερδίζει τους κριτικούς, που δεν είχαν και σε μεγάλη υπόληψη τους Romantics στα χρόνια της μεγάλης τους ακμής. Το 2004 ο Μπραντ Έλβις αντικαθιστά τον Κλεμ Μπερκ στα ντραμς, ο οποίος προσχώρησε στους επανασυσταθέντες Blondie. Έλβις και Μπερκ εναλλάσσονται από τότε στα ντραμς, ανάλογα με τις υποχρεώσεις τους. Τα παλιά μέλη δεν έχουν αποκοπεί τελείως από το γκρουπ και πολλές φορές συμμετέχουν στις συναυλίες τους.

Το 2007 οι Romantics ενεπλάκησαν σε μία ακόμα νομική διαμάχη. Στις 21 Νοεμβρίου τα μέλη του συγκροτήματος υπέβαλαν αγωγή κατά της Activision, δημιουργού του βιντεοπαιγνιδιού Guitar Hero Encore: Rocks The 80s, για την παρουσίαση του τραγουδιού What I Like About You. Αν και η εταιρεία είχε πάρει τη σχετική άδεια, τα μέλη του συγκροτήματος υποστήριξαν ότι το τραγούδι απείχε πολύ από την αυθεντική εκδοχή του, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές, για το αν το συγκρότημα έχει δώσει την έγκρισή του στη συγκεκριμένη διασκευή. Η αγωγή απορρίφθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2008, με το σκεπτικό ότι το συγκρότημα δεν είχε πλέον έννομο συμφέρον, καθώς είχε εκχωρήσει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου τραγουδιού στην ΕΜΙ.

Δισκογραφία

  • Tell it to Carrie/Runnin' Away / First in Line / Let's Swing (1979, EP)
  • The Romantics (1980)
  • National Breakout (1980)
  • Strictly Personal (1981)
  • In Heat (1983)
  • Rhythm Romance (1985)
  • Made in Detroit (1993, EP)
  • The King Biscuit Flower Hour Presents: The Romantics Live in Concert (1996)
  • 61/49 (2003)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ