Η γέννηση του χιπ-χοπ

Ο δημιουργός του χιπ χοπ, DJ Kool Herc

Όπως κάθε μουσικό στιλ, έτσι και το χιπ χοπ έχει τις ρίζες του σε άλλα μουσικά είδη και η εξέλιξή του διαμορφώθηκε από πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες. Υπάρχει όμως ομοφωνία ως προς την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής του, καθώς και στον καλλιτέχνη που το δημιούργησε.

Ήταν 11 Αυγούστου 1973, όταν σ’ ένα πάρτι γενεθλίων της αδελφής του σ’ ένα μικρό διαμέρισμα της Λεωφόρου Σέτζγουικ 1520 στο Δυτικό Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ο Κλάιβ Κάμπελ, πιο γνωστός ως DJ Kool Herc, ανέλαβε να διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους.

Γεννημένος και μεγαλωμένος ως τα δέκα του χρόνια στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, ο Κάμπελ άρχισε την καριέρα του ως dj στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Μπρονξ, παίζοντας μουσική σε πάρτι, αλλά και στα διαλείμματα των συναυλιών του συγκροτήματος του πατέρα του. Ο DJ Kool Herc μιμούνταν συχνά το στιλ των Τζαμαϊκανών DJ, μιλώντας (toasting) πάνω στη μουσική. Αλλά η καθοριστική συμβολή του στη γέννηση του χιπ χοπ δεν έχει τόσο σχέση με το toasting, αλλά με κάτι άλλο πιο θεμελιώδες.

Η χαρακτηριστική καινοτομία του DJ Kool Herc προήλθε από την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο οι ακροατές του αντιδρούσαν στα διάφορα μέρη οποιουδήποτε δίσκου κι αν έπαιζε: «Παρατηρούσα ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να περιμένουν συγκεκριμένα μέρη του δίσκου για να χορέψουν, ίσως για να κάνουν τη φιγούρα τους». Αυτές οι στιγμές έτειναν να συμβαίνουν στα ρυθμικά διαλείμματα (drum breaks) ενός δίσκου, όπου τα φωνητικά και τα άλλα όργανα χαμηλώνουν τελείως για ένα ή δύο μέτρα καθαρού ρυθμού.

Αυτό που αποφάσισε να κάνει ο Kool Herc ήταν να χρησιμοποιήσει τα δύο πικάπ του dj, όχι για να κάνει μια ομαλή μετάβαση μεταξύ δύο δίσκων, αλλά να εναλλάσσει επανειλημμένα δύο αντίτυπα του ίδιου δίσκου, επεκτείνοντας έτσι το σύντομο ρυθμικό διάλειμμα που το πλήθος ήθελε να ακούσει. Ονόμασε το κόλπο του «Merry Go-Round». Σήμερα, είναι γνωστό ως το «breakbeat».

Μέχρι το καλοκαίρι του 1973, ο DJ Kool Herc είχε χρησιμοποιήσει και τελειοποιήσει το στιλ του. Ωστόσο, το πάρτι της αδερφής του στις 11 Αυγούστου 1973 τον έβαλε μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό και με το πιο ισχυρό ηχοσύστημα που είχε δουλέψει ποτέ. Ήταν η επιτυχία αυτού του πάρτι που θα ξεκινούσε μια μουσική επανάσταση, έξι χρόνια πριν ο όρος «χιπ χοπ» ακόμη μπει στο λαϊκό λεξιλόγιο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ