Το Έπος της Γάνδης: H κορυφαία στιγμή του ελληνικού βόλεϊ

Στις 4 Οκτωβρίου 1987, το ελληνικό βόλεϊ γνώρισε τη μεγαλύτερη διάκρισή του έως σήμερα, σε επίπεδο Εθνικών ομάδων, με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που φιλοξενήθηκε στις πόλεις Οντεργκέμ και Γάνδη του Βελγίου.

Στο μικρό τελικό της διοργάνωσης η ελληνική ομάδα επικράτησε σε αγώνα-θρίλερ της Σουηδίας με 3-2 σετ, δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς, που ήρθαν να προστεθούν στην υπερηφάνεια της Ελλάδα για το χρυσό μετάλλιο στο αλησμόνητο Ευρωμπάσκετ 1987, περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Με προπονητή τον Θανάση Μαργαρίτη και βοηθό του τον Κυριάκο Παντελιά, η
«γαλανόλευκη» είχε, τότε, εκπλήξει τη «Γηραιά Ήπειρο» με την πορεία και τις
νίκες της επί παγκόσμιων δυνάμεων του αθλήματος και συγκεκριμένα επί
συγκροτημάτων του τότε πανίσχυρου ανατολικού μπλοκ. Η Ελλάδα μετείχε στο
Β’ όμιλο (υπήρχαν δύο όμιλοι των έξι ομάδων έκαστος), οι αγώνες του οποίου έγιναν στη Γάνδη.

Το ξεκίνημα της εθνικής μας ήταν ενδεικτικό για το τι θα επακολουθούσε, καθώς υπέταξε με 3-2 την τότε πανίσχυρη Τσεχοσλοβακία (25 Σεπτεμβρίου), για να ακολουθήσει μία ημέρα αργότερα το 3-1 απέναντι στην υπερδύναμη Βουλγαρία. Για να καταδειχθεί το μέγεθος της επιτυχίας, αρκεί η δήλωση του εκ των ηγετών εκείνης της ομάδας, Στέλιου Καζάζη, που είχε σχολιάσει σε συνέντευξή του πως «αν το 3-2 επί της Τσεχοσλοβακίας ήταν απίστευτο, το 3-1 επί της Βουλγαρίας έμοιαζε με ψέμα». Ακολούθησαν η άνετη νίκη επί της Ισπανίας με 3-0 (27 Σεπτεμβρίου) και η δύσκολη επί του Βελγίου με 3-2 (29 Σεπτεμβρίου).

Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου της, που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου η εθνική μας ηττήθηκε με 3-1 σετ από τη Σουηδία και κατετάγη δεύτερη λόγω χειρότερου συντελεστή σετ από την αντίπαλό της (4-1 νίκες αμφότερες). Την ήττα της αυτή θα την ξεπληρώσει λίγες ημέρες αργότερα στο μικρό τελικό.

Με τη δεύτερη θέση του ομίλου, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετώπισε την πρώτη του Α’ Ομίλου, την τότε ακαταμάχητη και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Σοβιετική Ένωση, από την οποία ηττήθηκε με 3-0 σετ.

Κάπως έτσι, οι παίκτες του Θανάση Μαργαρίτη κατέβηκαν να παίξουν στον «μικρό τελικό» της 4ης Οκτωβρίου 1987, απέναντι στην εξαιρετική Σουηδία των Γκούσταφσον, Νίλσον και Σάαφ. Με ψυχικά αποθέματα, οι διεθνείς κατόρθωσαν να ισοφαρίσουν δύο φορές στα σετ (0-1, 1-2) κι έστειλαν τον αγώνα στο τάι-μπρέικ.

Η Εθνική βρέθηκε πίσω στο σκορ με 8-13 (τότε ίσχυε το παλιό σύστημα της αλλαγής), αλλά ακολούθησε επιμέρους σκορ 6-1 που απέφερε την ισοπαλία (14-14). Στο 15-14 κι ενώ πλέον είχε διαφανεί ο επερχόμενος θρίαμβος, η επίθεση του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη για το 16-14.Το τελικό 3-2 και η κατάκτηση της τρίτης θέσης παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού βόλεϊ.

Στην αλησμόνητη εκείνη ομάδα, εκτός των Στέλιου Καζάζη (αρχηγός) και
Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, μετείχαν επίσης οι Τάσος Τεντζέρης, Δημήτρης Γόντικας,
Σωτήρης Αμαριανάκης, Σάκης Μουστακίδης, Βαγγέλης Κουτσονίκας, Κώστας
Μαργαρώνης, Δημήτρης Καζάζης, Γιώργος Ντράγκοβιτς, Μάκης Δημητριάδης και
Γιάννης Νικολαΐδης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ