Λικ Μοντανιέ: Ο επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό του AIDS

Λικ Μοντανιέ (1932 – 2022)
Λικ Μοντανιέ (1932 – 2022)

Ο Γάλλος ιολόγος Λικ Μοντανιέ (Luc Montagnier) είναι ο πρώτος επιστήμονας που ανακάλυψε τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), που προκαλεί το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS). Για την ανακάλυψή του αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας το 2008 από κοινού με την πρώην μαθήτριά του Φρανσουάζ Μπαρέ - Σινουσί.

Ο Λικ Μοντανιέ γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1932 στην κωμόπολη Σαμπρί της κεντρικής Γαλλίας. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ και το 1960 αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Η ερευνητική του σταδιοδρομία συνεχίστηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ, όπου το 1972 ήταν επικεφαλής της Μονάδας Ιολογικής Ογκολογίας και το 1984 προϊστάμενος του Τμήματος Ιολογίας και καθηγητής. Αργότερα έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Έρευνα και την Πρόληψη του AIDS στο Παρίσι.

Η ανακάλυψη του ιού του AIDS ήταν επιστέγασμα σειράς ερευνών του στους παθογόνους ιούς και στα νουκλεϊκά οξέα, στις ιδιότητες των καρκινικών κυττάρων, στην ιντερφερόνη και στις σχέσεις ιών και λεμφοειδών κυττάρων που τον οδήγησαν σε συνεργασία με την Μπαρέ-Σινουσί στη διερεύνηση των σχέσεων του AIDS με τα Τ-λεμφοκύτταρα.

Έτσι, αναζητήθηκε με επιτυχία ένας Τ-λυμφοτρόπος ρετροϊός, ως πιθανός μολυσματικός υποκινητής του AIDS (1983). Σχεδόν ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ ο ιατρικός ερευνητής Ρόμπερτ Γκάλο επιβεβαίωσε και επεξέτεινε την ανακάλυψη, η οποία αποτελεί θρίαμβο της διεπιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στην εργαστηριακή και κλινική ιολογία, την ανοσολογία και τη μοριακή βιολογία. Η έρευνά του για την ιντερφερόνη, μίας ομάδας πρωτεϊνών που «δραστηριοποιεί» την προστατευτική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς, άνοιξε επίσης δρόμους για θεραπείες ιογενών ασθενειών.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Μοντανιέ, ως κορυφαίου ειδικού του ΑIDS, αναγνωρίστηκε με τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, όπως το Λάσκερ (ΗΠΑ) και το Νόμπελ (2008). Το 1987 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον επόμενο χρόνο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 2020 ο Μοντανιέ πυροδότησε διαμάχη, ισχυριζόμενος ότι ο νέος κορονοϊός δημιουργήθηκε σ’ ένα κινεζικό εργαστήριο. Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 τον ξανάφεραν στο προσκήνιο, με τον ίδιο να κερδίζει τη συμπάθεια των μελών του αντιεμβολιαστικού κινήματος και να δέχεται επικρίσεις από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.

Ο Λικ Μοντανιέ πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 2022 στο Παρίσι, σε ηλικία 90 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ