Βρέθηκε στην Ανταρκτική το θρυλικό ναυάγιο του «Endurance» (βίντεο)

Οι επιστήμονες βρήκαν και βιντεοσκόπησαν ένα από τα μεγαλύτερα ανεξερεύνητα ναυάγια, 107 χρόνια μετά τη βύθισή του. Το Endurance, το χαμένο σκάφος του εξερευνητή της Ανταρκτικής Sir Ernest Shackleton, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο βυθό της θάλασσας Weddell.

Το πλοίο είχε συγκρουστεί με παγόβουνο και βυθίστηκε το 1915, αναγκάζοντας τον Sir Ernest Shackleton και τους άνδρες του να κάνουν μια εκπληκτική διαφυγή με τα πόδια και με μικρές βάρκες.

Το βίντεο από το ναυάγιο δείχνει ότι το Endurance βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση. Παρόλο που βρισκόταν σε βάθος 3 χιλιομέτρων κάτω από το νερό για πάνω από έναν αιώνα, μοιάζει ακριβώς όπως ήταν την ημέρα του Νοεμβρίου του 1915 που βυθίστηκε. Τα ξύλα του, αν και έχουν υποστεί ζημιές, είναι ακόμα πολύ καλά ενωμένα και το όνομα - Endurance - είναι ευδιάκριτο στην πρύμνη.

«Χωρίς καμία υπερβολή, αυτό είναι το ωραιότερο ξύλινο ναυάγιο που έχω δει ποτέ - μακράν», δήλωσε ο θαλάσσιος αρχαιολόγος Mensun Bound, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή για την ανακάλυψη του Endurance και έχει πλέον εκπληρώσει την ονειρική φιλοδοξία του στη σχεδόν 50χρονη καριέρα του. «Είναι όρθιο, στέκεται περήφανο στο βυθό, άθικτο και σε εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε στο BBC News.

Το έργο για την ανεύρεση του χαμένου πλοίου οργανώθηκε από το Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), χρησιμοποιώντας ένα νοτιοαφρικανικό παγοθραυστικό, το Agulhas II εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια.

Ο επικεφαλής της αποστολής, ο βετεράνος πολικός γεωγράφος Dr John Shears, περιέγραψε τη στιγμή που οι κάμερες εντόπισαν στο όνομα του πλοίου ως μια στιγμή που τους... έφυγε το σαγόνι. «Η ανακάλυψη του ναυαγίου ήταν ένα απίστευτο επίτευγμα», πρόσθεσε.

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πιο δύσκολη έρευνα ναυαγίου στον κόσμο, παλεύοντας με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο θαλάσσιο πάγο, χιονοθύελλες και θερμοκρασίες που έπεφταν στους -18 βαθμούς Κελσίου. Πετύχαμε αυτό που πολλοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατο».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ