Κινητά μνημεία χαρακτηρίστηκαν με υπουργική απόφαση αντικείμενα από το Τατόι

  Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013, 03:01

Πίνακες Ελλήνων ζωγράφων, γυναικείες παραδοσιακές στολές, αρχειακό υλικό, και άλλα αντικείμενα από το διατηρητέο συγκρότημα του τέως βασιλικού κτήματος Τατοΐου, (ιδιοκτησίας ελληνικού δημοσίου), χαρακτηρίστηκαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, ως κινητά μνημεία.

«Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο με ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική, τεχνική, καλλιτεχνική, βιομηχανική και επιστημονική σημασία, συνδεδεμένο άρρηκτα με τη λειτουργία και την ιστορία του τέως βασιλικού κτήματος» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Πρόκειται ειδικότερα για:

  • Δέκα τρία αντικείμενα in situ στο ιπποστάσιο και δώδεκα στα μαγειρεία, διότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των δύο κτιρίων.
  • Τριακόσια ενενήντα πέντε αντικείμενα του ιπποστασίου και εκατόν σαράντα τέσσερα των μαγειρείων.
  • Εννέα ενυπόγραφους πίνακες ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι εντοπίστηκαν στον χώρο του στάβλου.
  • Εννέα ενδυματολογικά σύνολα γυναικείων παραδοσιακών φορεσιών και ένα μεμονωμένο τμήμα φορεσιάς, αποτελούμενα συνολικά από σαράντα τέσσερα τεμάχια, τα οποία εντοπίστηκαν στο χώρο του φουαγέ του θεάτρου το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο της Βασιλικής Έπαυλης και τρία υφασμάτινα αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από το κτίριο των ανακτόρων.
  • Έντεκα αντικείμενα με αρχειακό υλικό που προέρχεται από τη βασιλική έπαυλη και
  • Οκτώ ομάδες αντικειμένων μικροτεχνίας που εντοπίστηκαν στη βασιλική έπαυλη.

Τα αντικείμενα που χαρακτηρίστηκαν μνημεία αναμένεται να εκτεθούν στο μουσείο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο ανάκτορο στο Τατόι.

Πηγή: news.in.gr