Μισό αιώνα μετά, οι ΗΠΑ θα καθαρίσουν πυρηνικό ατύχημα στην Ισπανία

  Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015, 20:45

Στρατιώτες «χτενίζουν» την περιοχή γύρω από το Παλομάρες, ένα μήνα μετά το ατύχημα.

Μισό αιώνα αφότου η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έριξε κατά λάθος τέσσερις πυρηνικές βόμβες κοντά σε πόλη της Ισπανίας, η αμερικανική κυβέρνηση υπόσχεται να καθαρίσει την περιοχή από τη ραδιενέργεια.

Στις 17 Ιανουαρίου 1966, αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 συγκρούστηκε με το ιπτάμενο τάνκερ που θα το ανεφοδίαζε πάνω από την παράκτια πόλη του Παλομάρες. Μία από τις πυρηνικές βόμβες που μετέφερε κατέληξε στη θάλασσα, ενώ τρεις ακόμα έπεσαν στην ξηρά κοντά στην πόλη.

Πυρηνικές εκρήξεις δεν υπήρξαν, ωστόσο σε δύο περιπτώσεις πυροδοτήθηκε το πρωτεύον πυρηνικό φορτίο που ενεργοποιεί την κύρια πυρηνική κεφαλή. Ως αποτέλεσμα, σημαντικές ποσότητες ραδιενεργών υλικών σκορπίστηκαν γύρω από την πόλη.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, εκατοντάδες αμερικανοί και ισπανοί στρατιώτες συμμετείχαν σε μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση εντοπισμού και ανάκτησης των πυρηνικών κεφαλών. Όπως αναφέρει το δίκτυο ABC News, έγγραφο του αμερικανικού στρατού που χρονολογείται στο 1975 περιγράφει τη διαδικασία για την εξέταση των κατοίκων για τυχόν προβλήματα υγείας, την αποζημίωση των αγροτών που αναγκάστηκαν να καταστρέψουν τις σοδειές τους λόγω ραδιενέργειας, αλλά και την απομάκρυνση εκατοντάδων τόνων μολυσμένου εδάφους, το οποίο εστάλη σε μονάδα επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων στη Νότιο Καρολίνα.

Η επιχείρηση, όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, και η Ισπανία συνέχισε να ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ για τη συνέχισή της.

Την Δευτέρα, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπέγραψε μαζί με τον ισπανό ομόλογό του στη Μαδρίτη μια «δήλωση προθέσεων» για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Το τι ακριβώς θα γίνει μένει να αποφασιστεί έπειτα από διμερείς διαπραγματεύσεις. Πιθανότατα όμως το σχέδιο θα περιλαμβάνει την αποστολή περισσότερων αποβλήτων στiς ΗΠΑ και την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής γύρω από το πολύπαθο Παλομάρες.

Πηγή: news.in.gr