Κέντρο Βοήθειας

Καλώς ήρθατε στο Κέντρο Βοήθειας του “Σαν Σήμερα .gr” !

Εδώ θα βρείτε οδηγίες και ιδέες για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητες που σας παρέχει η Τράπεζα Πληροφοριών, καθώς και απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα.

Τι είναι η Τράπεζα Πληροφοριών;

Η Τράπεζα Πληροφοριών είναι ουσιαστικά ο γνωσιακός πυρήνας του «Σαν Σήμερα .gr». Περιλαμβάνει στοιχεία για δεκάδες χιλιάδες γεγονότα και προσωπικότητες, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Διευρύνεται συνεχώς, ενώ καθημερινά σ' αυτή καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, που θα αποτελέσουν την ιστορία του μέλλοντος. Όλα αυτά τα δεδομένα είναι πλήρως παραμετροποιημένα, ώστε να είναι δυνατή η ανάσυρση και ταξινόμησή τους με κάθε δυνατό τρόπο. Έτσι, μπορείτε να εντοπίσετε πολύ πιο εύκολα την πληροφορία που αναζητάτε ή να δημιουργήσετε αναλυτικά χρονολόγια σχεδόν για οτιδήποτε!

Πώς χρησιμοποιώ την Τράπεζα Πληροφοριών;

Μπείτε στην Τράπεζα Πληροφοριών και χρησιμοποιείστε τη φόρμα αναζήτησης. Κατά περίπτωση, συμπληρώστε κάποια ή όλα τα πεδία που περιλαμβάνει:

 • Λέξη - Κλειδί: Συμπληρώστε το λήμμα που αναζητάτε. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πεδία, μπορείτε να επικεντρώσετε τα αποτελέσματα σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή περιοχή. Αφήστε το πεδίο κενό για προβολή όλων των εγγραφών με βάση τα υπόλοιπα κριτήρια.
 • Περίοδος: Συμπληρώνοντας τα δύο πεδία της Περιόδου (από έτος - έως έτος) μπορείτε να περιορίσετε το χρονικό εύρος της αναζήτησή σας. Εάν σας ενδιαφέρει μόνο ένα συγκεκριμένο έτος, δώστε την ίδια τιμή και στα δύο πεδία. Αφήστε τα πεδία κενά για αναζήτηση σε όλο το εύρος.
 • Περιοχή: Επιλέξτε εάν τα αποτελέσματα της αναζήτησης επιθυμείτε να αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο ή/και τον υπόλοιπο κόσμο.
 • Κατηγορία: Επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες κατηγορίες για να στοχεύσετε την αναζήτησή σας σε μία συγκεκριμένη θεματολογία.
 • Υποκατηγορία: Εάν έχετε επιλέξει Κατηγορία, μπορείτε να εξειδικεύσετε ακόμη περισσότερο την αναζήτησή σας, επιλέγοντας και Υποκατηγορία.

Παράδειγμα 1
Λέξη κλειδί: πρωτάθλημα, Περίοδος: Από έτος 1989 - Έως έτος 1990, Περιοχή: Ελλάδα, Κατηγορία: Αθλητισμός, Υποκατηγορία: Ποδόσφαιρο.
Συμπληρώνοντας τη φόρμα με τα παραπάνω στοιχεία, θα εμφανιστούν όλες οι εγγραφές σχετικά με το πρωτάθλημα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο την περίοδο 1989 - 1990.

Παράδειγμα 2
Περίοδος: 1950 - 1950, Περιοχή: Κόσμος, Κατηγορία: Φυσικές Καταστροφές.
Η παραπάνω αναζήτηση θα επιστρέψει τις φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στον κόσμο (εκτός Ελλάδας και Κύπρου) το 1950.

Εάν θέλετε να δείτε γεγονότα, γεννήσεις και θανάτους μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας, δοκιμάστε το Αλμανάκ. Για την εμφάνιση όλων των δεδομένων ενός έτους ανά μήνα, χρησιμοποιήστε τις Ανασκοπήσεις.

Η Αναζήτηση δεν επέστρεψε αποτελέσματα. Γιατί;

Εάν η αναζήτηση στην Τράπεζα Πληροφοριών δεν επέστρεψε αποτελέσματα, οι παρακάτω συστάσεις ίσως βοηθήσουν:

 • Δοκιμάστε να διευρύνετε τα κριτήρια της αναζήτησής σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι η αναζήτησή σας είναι ορθογραφημένη.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε λατινικούς χαρακτήρες, ακόμα και για μη ελληνικά ονόματα.
  π.χ. Αναζητείστε για Τζον αντί για John.
 • Μη χρησιμοποιείτε διφθόγγους που δεν υπάρχουν στα Ελληνικά.
  π.χ. Αναζητείστε για Μακάρτνεϊ αντι για ΜακΚάρτνεϊ.
 • Στην εξελληνισμένη γραφή ονομάτων χρησιμοποιείστε μόνο Ι, Ε και Ο.
  π.χ. Αναζητείστε για Τσέχοφ αντί για Τσέχωφ.
 • Χρησιμοποιείστε λέξεις - κλειδιά που έχουν περισσότερους από τρεις χαρακτήρες.
  π.χ. Η αναζήτηση για Νιλ δεν θα επιστρέψει αποτελέσματα, παρότι υπάρχουν καταχωρημένες προσωπικότητες, όπως ο Νιλ Άρμστρονγκ.
 • Θυμηθείτε ότι εμφανίζονται μόνο οι εγγραφές που περιέχουν όλους τους όρους αναζήτησης.
  π.χ. Η αναζήτηση Ανδρέας Παπανδρέου θα εμφανίσει αποτελέσματα μόνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου και όχι για τον Γεώργιο Παπανδρέου. Επίσης η αναζήτηση Νιλ Άρμστρονγκ δεν θα επιστρέψει αποτελέσματα, διότι περιέχει λέξη - κλειδί με τρεις χαρακτήρες.
 • Δοκιμάστε διαφορετικές λέξεις - κλειδιά.
  π.χ. Αναζητείστε για Παγκόσμιο Κύπελλο αντί για Μουντιάλ.

Τι είναι το Αλμανάκ και πώς το χρησιμοποιώ;

Το Αλμανάκ είναι ένα ακόμα εργαλείο της Τράπεζας Πληροφοριών. Παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους κάθε ημερομηνίας, με χρονολογική σειρά.

Από το βασικό μενού επιλέξτε Αρχείο → Αλμανάκ. Στη δεξιά πλευρά της σελίδας (στο κάτω μέρος για τους χρήστες κινητών συσκευών) θα βρείτε το Ευρετήριο. Επιλέξτε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει για να δείτε τη Βασική Έκδοση, με τα σημαντικότερα γεγονότα. Πατώντας το σχετικό κουμπί στο Ευρετήριο, μπορείτε να δείτε την Πλήρη Έκδοση, η οποία περιλαμβάνει όλα τα καταχωρημένα δεδομένα της ημερομηνία, ή να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα για να δημιουργήσετε μία Προσαρμοσμένη Έκδοση.

Χρήση Φίλτρων: Πατήστε στο Ευρετήριο το κουμπί Ενεργοποίηση Φίλτρων. Στην καρτέλα που θα εμφανιστεί συμπληρώστε την ημερομηνία που σας ενδιαφέρει, ορίστε Κατηγορία / Υποκατηγορία (προεραιτικά) και επιλέξτε περιοχή ενδιαφέροντος (Ελλάδα, Κύπρος, Κόσμος). Αφού κάνετε τις επιλογές σας, πατήστε Εφαρμογή για να δείτε την Προσαρμοσμένη Έκδοση της ημερομηνίας.

Για να δείτε την Πλήρη Έκδοση ή να δημιουργήσετε μία Προσαρμοσμένη Έκδοση θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος και να είναι ενεργή τουλάχιστον η Βασική Συνδρομή.

Τι είναι οι Ανασκοπήσεις και πώς τις χρησιμοποιώ;

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τρίτο εργαλείο της Τράπεζας Πληροφοριών. Παρουσιάζει όλα τα γεγονότα, τις γεννήσεις και τους θανάτους ενός έτους.

Από το βασικό μενού επιλέξτε Αρχείο → Ανασκοπήσεις. Στη δεξιά πλευρά της σελίδας (στο κάτω μέρος για τους χρήστες κινητών συσκευών) θα βρείτε το Ευρετήριο Ανασκοπήσεων. Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε έτος και μήνα...

Για να κάνετε χρήση αυτής της υπηρεσίας θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος και να είναι ενεργή η Χρυσή Συνδρομή.

Ο λογαριασμός μου έχει απενεργοποιηθεί! Γιατί;

Υπάρχουν τρεις πιθανές αιτίες για τον αποκλεισμό του λογαριασμού σας:

 • Αν κάνετε περισσότερες από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες σύνδεσης, ο λογαριασμός σας θα απενεργοποιηθεί προσωρινά, για λόγους ασφάλειας. Μπορείτε να ξαναπροσπαθείσετε μετά από 30 λεπτά. Αν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε την έκδοση ενός νέου εδώ.
 • Ο λογαριασμός σας μπορεί να απενεργοποιηθεί επίσης, αν καταγραφεί ύποπτη δραστηριότητα, όπως η χρήση του από πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Η σύνδεση από πολλές διαφορετικές IP διευθύνσεις υποδεικνύει πως είτε ο κωδικός σας έχει υποκλαπεί, είτε τον έχετε κοινοποιήσει σε τρίτους, γεγονός που αντιβαίνει στους όρους χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση του λογαριασμού σας στις υπηρεσίες του “Σαν Σήμερα .gr” θα απενεργοποιηθεί, αρχικά για 24 ώρες. Προτείνουμε να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασή σας μόλις αυτό είναι εφικτό και αν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης.
 • Τέλος, ο λογαριασμός σας μπορεί να απενεργοποιηθεί επ' αόριστον, εάν διαπιστώσουμε ότι παραβιάζετε τους Όρους Χρήσης, π.χ. αναδημοσιεύοντας κείμενα του “Σαν Σήμερα .gr” στο ιστολόγιό σας.

Έχω ακόμα απορίες...

Εάν δεν δόθηκε απάντηση στο ερώτημά σας ή έχετε κάποια άλλη απορία που δεν περιλαμβάνεται στο Κέντρο Βοήθειας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα.