Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε

Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε (1928 – 2014)
Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε (1928 – 2014)

Γεωργιανός πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης (1985-1991) και Πρόεδρος της Γεωργίας (1995-2003). Υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της «Περεστρόικα» του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και της τελευταίας φάσης του «Ψυχρού Πολέμου».

Ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε γεννήθηκε στο Μαμάτι της Δυτικής Γεωργίας στις 25 Ιανουαρίου 1928. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και πιστός κομμουνιστής, σε αντίθεση με τη μητέρα του.

Ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως μέλος της «Κομσομόλ» (κομμουνιστική νεολαία) στο τέλος της δεκαετίας του '40. Κατάφερε να τραβήξει την προσοχή της Μόσχας και να ανελιχθεί στα υψηλότερα κλιμάκια του ΚΚΣΕ, χάρη στις εκστρατείες που διεξήγαγε εναντίον της διαφθοράς.

Αναλαμβάνοντας, αρχικά, την ηγεσία του Κ.Κ. Γεωργίας (1972-1985), το 1985 τοποθετήθηκε από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1991 και για μικρό διάστημα στο τέλος του ίδιου χρόνου.

Το όνομά του συνδέθηκε με όλες τις καίριες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα εκείνη την εποχή, τη σοβιετική απόσυρση από το Αφγανιστάν, τη συμφωνία αφοπλισμού με τις ΗΠΑ για τους μέσου βεληνεκούς πυρηνικούς πυραύλους (INF) και τη στάση της Μόσχας απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη την περίοδο γύρω από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (1989).

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Σεβαρντνάντζε ανήλθε στις 25 Νοεμβρίου 1995 στον προεδρικό θώκο της Γεωργίας. Παραιτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2003, μετά την επικράτηση της λεγόμενης «Ροζ Επανάστασης».

Ο Έντουαρντ Σεβερντνάτζε πέθανε στην Τιφλίδα στις 7 Ιουλίου του 2014, σε ηλικία 85 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ