Ρίχαρντ Βάγκνερ
1813 – 1883

Η εποχή του Μπαϊρόιτ

Το θέατρο του Μπαϊρόιτ

Στις 18 Ιανουαρίου 1871 ο Γουλιέλμος Α' της Πρωσίας στέφεται αυτοκράτορας της ενωμένης πλέον Γερμανίας. Ο Βάγκνερ συνθέτει για την περίσταση το Αυτοκρατορικό Εμβατήριο. Τον Απρίλιο του 1871 επισκέπτεται το Μπαϊρόιτ και βάζει μπροστά το σχέδιό του για τη δημιουργία του θεατρικού χώρου που θα παίζονται τα έργα του, αφού το τοπικό θέατρο δεν τον ικανοποιεί. Στις 7 Νοεμβρίου η κοινότητα του Μπαϊρόιτ εγκρίνει τη δημιουργία του θεάτρου και του προσφέρει δωρεάν το οικόπεδο. Αυτός δεν αποδέχεται την προσφορά και αγοράζει ένα οικόπεδο σε άλλη τοποθεσία της κοινότητας. Στα τέλη του 1872 διαπιστώνει συνεχείς ενοχλήσεις και πόνους στο στήθος. Οι γιατροί υποψιάζονται καρδιοπάθεια.

Το 1873 περνά πολύ χρόνο στο Μπαϊρόιτ, όπου οι εργασίες κατασκευής του θεάτρου προχωρούν μετ' εμποδίων, λόγω ελλείψεως οικονομικών πόρων. Ο Βάγκνερ κάνει έκκληση προς το βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο Β', αλλά οι αυλικοί του φέρνουν αντιρρήσεις. Στις αρχές του 1874 ο Βάγκνερ βρίσκεται για μία ακόμη φορά στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Στις 20 Φεβρουαρίου, όμως, ο Λουδοβίκος καταβάλλει στον Βάγκνερ 100.000 τάλιρα για την αποπεράτωση του έργου. Ο συνθέτης ενθουσιάζεται και τον αποκαλεί «μοναδικό Γερμανό πρίγκιπα με πνεύμα γερμανικό».

Στις 13 Αυγούστου 1876 ανοίγει τις πύλες του θέατρο του Μπαϊρόιτ, όπου διεξάγεται το πρώτο φεστιβάλ με έργα Βάγκνερ. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολοκληρωμένη τετραλογία Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν από τις 13 έως τις 17 Αυγούστου, δηλαδή ένα έργο κάθε ημέρα. Την εναρκτήρια παράσταση παρακολουθούν προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος, ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος, ο αυτοκράτορας της Βραζιλίας Πέδρο, ο φιλόσοφος Νίτσε, που υποφέρει από φοβερούς πονοκεφάλους, και οι συνθέτες Μπρούκνερ, Σεν Σανς και Τσαϊκόφσκι. Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή για τον Βάγκνερ, το αποκορύφωμα αναμφισβήτητα της καριέρας του, καθώς ένα όραμα ζωής έγινε πραγματικότητα. Με την πάροδο του χρόνων, το Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ θα καταστεί σημείο αναφοράς για τα καλοκαιρινά μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης.