Μαρί Θαρπ: Μία από τις μεγαλύτερες χαρτογράφους του 20ού αιώνα

Μαρί Θαρπ (1920 – 2006)
Μαρί Θαρπ (1920 – 2006)

Η αμερικανίδα γεωλόγος και χαρτογράφος Μαρί Θαρπ (Marie Tharp) βοήθησε ν’ αποδειχθούν οι θεωρίες της μετατόπισης των ηπείρων στον Ατλαντικό Ωκεανό. Δημοσίευσε μαζί με τον συνάδελφό της Μπρους Χέιζεν τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη των βυθών των ωκεανών. Στις 21 Νοεμβρίου 1998, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ανακήρυξε την Μαρί Θαρπ ως μια από τις μεγαλύτερες χαρτογράφους του 20ού αιώνα.

Η Μαρί Θαρπ γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1920 στο Ypsilanti, μία πόλη της πολιτείας Μίσιγκαν των ΗΠΑ, που πήρε το όνομά της από τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο πατέρας της ήταν τοπογράφος κι εργαζόταν στο Υπουργείο Γεωργίας. Ήταν αυτός που τη μύησε στην τέχνη της χαρτογραφίας.

Η Μαρί Θαρπ σπούδασε γεωλογία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και ειδικεύτηκε στη γεωλογία του πετρελαίου, σπάνιο για γυναίκα επιστήμονα την εποχή εκείνη. Το 1948 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη κι έγινε η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε στο Γεωλογικό Παρατηρητήριο Lamont, όπου συνάντησε τον γεωλόγο Μπρους Χέιζεν.

Ο Χέιζεν συγκέντρωνε δεδομένα για τα βάθη του Ατλαντικού, τα οποία η Θαρπ χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει χάρτες του μυστηριώδους πυθμένα του ωκεανού. Νέα ευρήματα από ήχους σόναρ τη βοήθησαν ν’ ανακαλύψει την κορυφογραμμή του Μεσοατλαντικού. Ανέφερε αυτά τα ευρήματά της στον Χέιζεν, ο οποίος τα απέρριψε ως «γυναικεία φλυαρία».

Ωστόσο, όταν συνέκριναν τα ευρήματά της με τους σεισμολογικούς χάρτες ο Χέιζεν δεν μπορούσε να τα αγνοήσει. Η τεκτονική των πλακών και η μετατόπιση των ηπείρων δεν ήταν πλέον απλώς θεωρίες – ο βυθός της θάλασσας είχε αναμφίβολα εξαπλωθεί.

Το 1957 η Θαρπ και ο Χέιζεν δημοσίευσαν από κοινού τον πρώτο χάρτη του βυθού του ωκεανού στον Βόρειο Ατλαντικό. Είκοσι χρόνια αργότερα, το περιοδικό «National Geographic» δημοσίευσε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού που δημιουργήθηκε από τους Θαρπ και Χέιζεν με τον τίτλο «The World Ocean Floor».

Η Θαρπ δώρισε ολόκληρη τη συλλογή χαρτών της στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 1995. Στον εορτασμό της εκατοστής επετείου του Τμήματος Γεωγραφίας και Χαρτών, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την ονόμασε μία από τις σημαντικότερες χαρτογράφους του 20ου αιώνα. Το 2001 Γεωλογικό Παρατήριο Lamont, όπου είχε ξεκινήσει την καριέρα της, της απένειμε το πρώτο ετήσιο βραβείο «Lamont-Doherty Heritage».

Η Μαρί Θαρπ πέθανε στις 23 Αυγούστου 2006 στο Νάιακ της πολιτείας της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 86 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ