Γεώργιος Ανδρούτσος: Ο ναύαρχος του στόλου των Σπετσών

Γεώργιος Ανδρούτσος (1782 – 1851)
Γεώργιος Ανδρούτσος (1782 – 1851)

Ο Γεώργιος Ανδρούτσος, γνωστός και ως Κολανδρούτσος, υπήρξε ο ναύαρχος του στόλου των Σπετσών κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Με την έναρξη του Αγώνα παραχώρησε το μπρίκι του «Παγκρατίων», το οποίο με πλοίαρχο τον αδελφό του Αναστάσιο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην παράδοση του φρουρίου του Νεόκαστρου (Πύλου) στις 14 Ιουλίου 1821.

Συμμετοχή στην πολιορκία του Ναυπλίου

Αργότερα πήρε μέρος σε πολλές κινητοποιήσεις του ελληνικού στόλου, καθώς και στην πολιορκία του Ναυπλίου το 1822. Το 1824 εκλέχθηκε για πρώτη φορά ναύαρχος του σπετσιώτικου στόλου, θέση που διατήρησε έως το 1827, οπότε την αρχηγία των ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας ανέλαβε ο Σκωτσέζος Τόμας Κόχραν.

Συμμετείχε σε σημαντικές ναυτικές επιχειρήσεις της Επανάστασης κατά του Τουρκικού Στόλου, όπως στις ναυμαχίες της Σάμου (5 Αυγούστου 1824), του Γέροντα (29 Αυγούστου 1824) και του Καφηρέα (23 Μαΐου 1825). Βοήθησε τον Ανδρέα Μιαούλη στον εφοδιασμό του Μεσολογγίου και μετά την έξοδο των υπερασπιστών της πόλης τον Απρίλιο του 1826 πήρε μέρος απόκρουση της απόβασης των Τουρκοαιγυπτίων στη Σάμο, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.

Υπό τον Κόχραν συμμετείχε στην αποτυχημένη επιχείρηση κατά του Αιγυπτιακού στόλου στην Αλεξάνδρεια (25 Μαΐου5 Ιουνίου 1827) και στην επίσης αποτυχημένη εκστρατεία του Φαβιέρου στη Χίο (Οκτώβριος 1827 – Μάρτιος 1828).

Με Κανάρη και Σαχτούρη στην Επιτροπής Διευθύνσεως της Ναυτικής Υπηρεσίας

Επί Καποδίστρια του απονεμήθηκε ο βαθμός του αντιναυάρχου και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ναυτικού ήταν το ένα από τα τρία μέλη της Τριμελούς Επιτροπής Διευθύνσεως της Ναυτικής Υπηρεσίας (τα άλλα δύο ήταν οι ναυμάχοι Κωνσταντίνος Κανάρης και Γεώργιος Σαχτούρης.

Το καλοκαίρι του 1831, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας των Υδραίων και της ανατίναξης της ναυαρχίδας του στόλου από τον Ανδρέα Μιαούλη, ο Ανδρούτσος στάθηκε στο πλευρό του κυβερνήτη, όπως και όλοι οι Σπετσιώτες.

Επί Όθωνος, ο Γεώργιος Ανδρούτσος ιδιώτευσε στις Σπέτσες, όπου πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 1851.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ