Ξενοφώντας Φιλέρης

Ξενοφώντας Φιλέρης (1929 – 2014)
Ξενοφώντας Φιλέρης (1929 – 2014)

Ο Ξενοφώντας Φιλέρης υπήρξε ένας από τους αξιόλογους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα (Κολωνάκι) στις 16 Μαρτίου 1929. Ο πατέρας του, Ευάγγελος Φιλέρης, ήταν ένας από τους πιο γνωστούς εμπορορράπτες της πρωτεύουσας και η οικογένειά του ζούσε με σχετική άνεση. Ο θάνατός του από φυματίωση το 1936, σε ηλικία 53 ετών, αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την οικογένειά του. Η μητέρα του αναγκάστηκε να εκποιήσει σχεδόν όλη την οικογενειακή περιουσία και ν’ αγοράσει ένα μικρό σπίτι στη Νέα Ελβετία. Ο νεαρός Φώντας μαζί με τη μητέρα του Σοφία και τον αδελφό του Βασίλη εγκαταστάθηκαν στον Βύρωνα, παλεύοντας, πλέον για την επιβίωση.

Την παιδική και εφηβική του ηλικία σημάδεψαν έντονα η Κατοχή και ο Εμφύλιος. Δούλεψε στον ελληνικό κινηματογράφο μέχρι το 1970, ως μακιγιέρ, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Από το 1967 μπήκε ενεργά στην ελληνική δισκογραφία, υπογράφοντας ως στιχουργός περίπου 130 τραγούδια.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς αλλά και γνωστούς έλληνες συνθέτες, όπως ο Κώστας Χατζής, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Δημήτρης Μηλιός, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Γιάννης Καραμπεσίνης και ο Διονύσης Τσακνής. Μεγάλες του επιτυχίες τα τραγούδια: «Χάσαμε», «Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο», «Μια χαμένη Κυριακή», «Μου 'χε τάξει Άννα», «Ζητείται φίλος», «Το γυφτάκι», «Στο Λευκό Πύργο», «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά», «Χίλια περιστέρια», «Νύχτα ονειρομάνα», «Το θέμα είναι να τη βρω», «Το φιλοσόφησα πολύ», «Ο Φραγκούλης», «Το ταμ ταμ» κ.ά.

Τον Οκτώβριο 2005 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το βιβλίο του «Οι σαλταδόροι του Βύρωνα», στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει με την αυθεντικότητα που γεννά η αλήθεια, τη δράση των σαλταδόρων στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, με ιστορίες, βιωμένες και από τον ίδιο στην παιδική και εφηβική του ηλικία.

Μία πρώτη αναφορά στις ιστορίες των σαλταδόρων είχε κάνει ο Φιλέρης μέσα από τους στίχους των τραγουδιών που έγραψε το 1980 με τον τίτλο «Ντοκουμέντα» και μερικά από αυτά μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από τον Γιώργο Ζαμπέτα. Γι’ αυτή την ιδιότυπη Αντίσταση των παιδιών της Αθήνας, ο ίδιος ο συγγραφέας είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Σήμερα όμως, στα 76 μου χρόνια, το άρωμα και την ομορφιά της Αντίστασης δεν τ' αλλάζω μ' όλο το χρυσάφι του κόσμου. Και είμαι περήφανος για τη δική μου συμμετοχή σ' αυτόν τον ωραίο αγώνα».

Στην προσωπική του ζωή ήταν νυμφευμένος από το 1970 με την ηθοποιό Μάρθα Βούρτση.

Ο Ξενοφώντας Φιλέρης πέθανε στις 13 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα, σε ηλικία 85 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ