Τιμ Μπερνερς-Λι: Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι (Tim Berners-Lee) είναι άγγλος φυσικός και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, από τους εν ζωή θρύλους της πληροφορικής. Το 1989 εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web), δημιουργώντας τον πρώτο φυλλομετρητή (browser), που συνέβαλε καθοριστικά στην έκρηξη και τη διάδοση του Ίντερνετ τα επόμενα χρόνια.

Οι σπουδές

Ο Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1955 στο Λονδίνο. Οι γονείς του – και οι δυο μαθηματικοί με συμβολή στη δημιουργία του πρώτου εμπορεύσιμου αγγλικού ηλεκτρονικού υπολογιστή Ferranti Mark 1 – του έμαθαν να αναλύει τα πάντα και να προσπαθεί να σκέφτεται με «ανορθόδοξο» τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως παιδί, στη διάρκεια του τελετουργικού πρωινού της οικογένειας, του άρεσε να παίζει νοερά μαθηματικά παιχνίδια. Αργότερα, του άρεσε να φτιάχνει «υπολογιστές» από χαρτόκουτα και από την πρώτη στιγμή που πήγε σχολείο έδειξε την κλίση του σε καθετί ηλεκτρονικό.

Αποφοίτησε από το Queen’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 1976 με πτυχίο φυσικής. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του κατασκεύασε μόνος του τον πρώτο του υπολογιστή με ένα ηλεκτρικό κολλητήρι, πύλες λογικής (TTL gates), έναν επεξεργαστή Μ6800 και μία παλιά τηλεόραση.

Η συνεργασία με το CERN

Αφού εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, το 1980 ο Τιμ Μπέρνερς Λι άρχισε τη συνεργασία του με το περίφημο CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής που εδρεύει στη Γενεύη. Εργαζόμενος εκεί, δημιούργησε για προσωπική του χρήση ένα πρόγραμμα που το ονόμασε «Enquire» και αφορούσε την αποθήκευση πληροφοριών, το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ εκτός του γραφείου του Λι.

Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται σήμερα η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε αργότερα για να δημιουργήσει τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) που παρουσίασε σε μία πρώτη μορφή στις 12 Μαρτίου 1989. Το καλοκαίρι του 1991 δόθηκε από το CERN προς γενική χρήση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έκρηξη και την ευρεία διάδοση του Ίντερνετ έως τα τέλη του περασμένου αιώνα. Ο Λι ως το 1993 συνέχισε να εργάζεται για τη βελτίωση του προγράμματος με τη βοήθεια των παρατηρήσεων και των προτάσεων που ζητούσε να του κάνουν διάφοροι χρήστες του Διαδικτύου. Η επόμενη κίνησή του ήταν να δημιουργήσει τον ορισμό των πρωτοκόλλων uris, http και html και να τα καθιερώσει.

Από το 1994 ο Λι συνεργάζεται με το ΜΙΤ, ενώ είναι διευθυντής της επιτροπής ελέγχου και εξέλιξης του κυβερνοχώρου, World Wide Web Consortium. Αργότερα έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Σημασιολογικό Διαδίκτυο»

Από τις αρχές του τρέχοντα αιώνα εργάζεται για τη δημιουργία ενός «ευφυέστερου» Διαδικτύου με την επωνυμία «Σημασιολογικό Διαδίκτυο» (Semantic Web). Σύμφωνα με τον Λι, το «Σημασιολογικό Διαδίκτυο» επιτρέπει στους υπολογιστές να επεξεργάζονται με πιο έξυπνο τρόπο τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο Διαδίκτυο. Αντί ο υπολογιστής να περιορίζεται απλώς στην ανίχνευση μεμονωμένων λέξεων-«κλειδιών», επεξεργάζεται το νόημα ενός δεδομένου κειμένου. Αυτό γίνεται με τη χρήση κρυφού κώδικα, ο οποίος θα καθορίζει τη σημασία των δεδομένων.

Τον Νοέμβριο του 2019, το Ίδρυμα που δημιούργησε ο ίδιος με τη δεύτερη σύζυγό του Ρόζμαρι Λιθ, το World Wide Web Foundation, έδωσε στη δημοσιότητα το «Συμβόλαιο για τον Ιστό» (Contract for the Web), το οποίο συνιστά ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του Ίντερνετ από τις ουκ ολίγες απειλές εναντίον του.

Ανάμεσα στα πάμπολλα βραβεία που έχει λάβει ο σερ Τίμοθι ξεχωρίζει το Βραβείο Τούρινγκ, το «Νόμπελ της Πληροφορικής», όπως έχει αποκληθεί, το οποίο του απονεμήθηκε το 2017 για «την επινόηση του Παγκόσμιου Ιστού, το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και τα βασικά πρωτόκολλα και αλγόριθμους που επέστρεψαν στο Διαδίκτυο να αναπτυχθεί». To βιβλίο του «Υφαίνοντας τον Παγκόσμιο Ιστό» («Weaving the Web») θεωρείται κλασικό στο είδος του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ