Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Ανώτατη δικαστικός, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) από τον Οκτώβριο του 2018. Στις 15 Ιανουαρίου 2020, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εφ’ όσον εκλεγεί από την Βουλή των Ελλήνων, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Ο πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου (Υπουργοδικείου) που δίκασε τον Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά (1990-1991).

Φοίτησε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο της το 1978. Το 1982 διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το 1988 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Παρίσι 2).

Το 2000 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου και το 2015 στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ το 2015. Στις 17 Οκτωβρίου 2018 ανέλαβε την προεδρία του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου (η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ΣτΕ) με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Η κα Σακελλαροπούλου έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), ενώ υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014) και από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, με άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος, ενώ έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Η κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αριστοτέλης Ωνάσης

3 Αριστοτέλης Ωνάσης

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές ιδιοφυίες του 20ου αιώνα. Έστησε από το μηδέν ένα στόλο από  πετρελαιοφόρα και φορτηγά, μεγαλύτερΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ