Άννα Τζάρβις

Άννα Τζάρβις (1864 – 1948)
Άννα Τζάρβις (1864 – 1948)

Η αμερικανίδα Άννα Τζάρβις υπήρξε η εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

H Άννα Τζάρβις γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1864 στα περίχωρα της κωμόπολης Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια. Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της, φοίτησε για δύο χρόνια στην Ακαδημία Θηλέων του Στόντον και στην συνέχεια δίδαξε σε δημόσιο σχολείο του Γκράφτον.

Από την διδακτική και κοινωνική της πείρα διαπίστωσε ότι τα αμερικανόπουλα δεν απέδιδαν την οφειλόμενη τιμή στους γονείς τους και έτσι το 1907 ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καθιέρωση μιας ημέρας για τον εορτασμό της μητέρας. Την περίοδο εκείνη εργαζόταν στην Φιλαδέλφεια στο διαφημιστικό τμήμα μιας ασφαλιστικής εταιρείας.

Γρήγορα η καμπάνια της απέδωσε καρπούς και με την οικονομική βοήθεια ισχυρών επιχειρηματιών, η ιδέα της άρχισε να εξαπλώνεται όχι μόνο εντός των ΗΠΑ, αλλά και στις γειτονικές χώρες του Καναδά και του Μεξικού. Στις 10 Μαΐου 1908, γιορτάστηκε η πρώτη Ημέρα της Μητέρας στo Γκράφτον, με αφορμή την επέτειο των τριών χρόνων από τον θάνατο της μητέρας της.

Η ιδέα της Τζάρβις υιοθετήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση το 1914 και με την υπογραφή του προέδρου Γούντροου Γουίλσον, η Ημέρα της Μητέρας, καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαίου. Ως σύμβολο του εορτασμού επελέγη το λευκό γαρύφαλλο, το οποίο, σύμφωνα με την Τζάρβις, «συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης». Έκτοτε ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε και γιορταζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, η προσπάθειά της να κρατήσει το αυθεντικό νόημα της γιορτής δεν απέδωσε, καθώς η γιορτή εμπορευματικοποιήθηκε κυρίως από τους εμπόρους λουλουδιών και ευχετηρίων καρτών. Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε στην Τζάρβις, που ξεκίνησε μια νέα καμπάνια, με σκοπό αυτή την φορά την κατάργηση του εορτασμού.

Η πρωτοβουλία της δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς, το 1943, αρρώστησε βαριά και εισήχθη σε σανατόριο Οι άνθρωποι που ευεργέτησε δεν την ξέχασαν και ανέλαβαν τα έξοδα της νοσηλείας της.

Τελικά, η Άννα Τζάρβις, άφησε την τελευταία της πνοή στις 24 Νοεμβρίου 1948, σε ηλικία 84 ετών. Το 1979, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, κηρύχθηκε εθνικό μνημείο με απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ