Έιμι Τζόνσον

Η πρωτοπόρος της αεροπορίας Έιμι Τζόνον
Η πρωτοπόρος της αεροπορίας Έιμι Τζόνον

Η αγγλίδα Έιμι Τζόνσον υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας. Έγινε γνωστή από το ρεκόρ που πραγματοποίησε σε μοναχική (σόλο) πτήση από το Λονδίνο στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.

Γεννήθηκε στο Χαλ της βορειοανατολικής Αγγλίας την 1η Ιουλίου 1903. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες του ιχθυέμπορου Τζον Τζόνσον και της Έιμι Χοτζ. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και εργάστηκε ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου.

Κατά την παραμονή της στην αγγλική πρωτεύουσα , έδειξε ενδιαφέρον για την αεροπορία και τα αεροσκάφη. Απέκτησε δίπλωμα χειρίστριας αεροπλάνου στις 6 Ιουλίου 1929 και αργότερα μέσα στον ίδιο χρόνο έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε άδεια μηχανικού εδάφους.

Με την υποστήριξη του πατέρα της αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο τύπου de Havilland DH.60 Moth, το οποίο ονόμασε Jason (Ιάσων), από το όνομα της πατρικής επιχείρησης. Στις 5 Μαΐου 1930, απογειώθηκε από το Κρόιντον του Νοτίου Λονδίνου για να πραγματοποιήσει την σόλο πτήση της προς το Ντάργουιν της Αυστραλίας. Έφθασε εκεί στις 24 Μαΐου, πραγματοποιώντας παγκόσμιο ρεκόρ για γυναίκα πιλότο. Απέκτησε έτσι μεγάλη δημοτικότητα και ο βρετανικός Τύπος τήν αποκάλεσε «Βασίλισσα του Αέρα».

Η Έιμι Τζόνσον πραγματοποίησε και άλλες μεγάλες πτήσεις, τις περισσότερες με την σύζυγό της Τζίμ Μόλισον, τον οποίο παντρεύτηκε το 1932 και χώρισε το 1938.

Με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηναγού. Έχασε την ζωή της στις 5 Ιανουαρίου 1941, όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση.

Ναύτες από το παραπλέον πολεμικό πλοίο HMS Haslemere είδαν την Τζόνσον να πέφτει με αλεξίπτωτο και να καλεί σε βοήθεια. Ο κυβερνήτης του πλωτάρχης Γουόλτερ Φλέτσερ βούτηξε στην θάλασσα για την σώσει, αλλά δεν κατάφερε το παραμικρό, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Ο ίδιος μάλιστα έχασε την ζωή του λίγες ημέρες αργότερα από υποθερμία. Η σορός της Έιμι Τζόνσον δεν βρέθηκε ποτέ και αυτό δημιούργησε διάφορες θεωρίες, όπως ότι διαμελίσθηκε από την προπέλλα του πολεμικού πλοίου ή ότι το αεροπλάνο της καταρρίφθηκε από φίλια πυρά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ