Άγιος Ζωτικός ο Ορφανοτρόφος

Μάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 31 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ζωτικός και Ζωτική.

Ο Ζωτικός καταγόταν από τη Ρώμη και προερχόταν από ευγενή οικογένεια, η οποία τον ανέθρεψε με πολλή ευσέβεια και παιδεία.

Τα φιλάνθρωπα αισθήματά του και ο εν γένει ενάρετος βίος του, τον κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητό στον Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος τον προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη. Διακρίθηκε για την περιποίηση που έδειχνε στους λεπρούς, τους οποίους πλησίαζε χωρίς φόβο και τους πρόσφερε τη βοήθειά του.

Μετά το θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο υιός του Κωνστάντιος, ακολούθησε άλλους δρόμους κι έτσι κακομεταχειρίστηκε τον Ζωτικό, ο οποίος πέθανε από τις ταλαιπωρίες και τις κακουχίες.

Ο θάνατός του προκάλεσε τη μεταμέλεια του Κωνστάντιου και προς τιμήν του έχτισε ένα λεπροκομείο, το οποίο προίκισε με πολλά κτήματα και εισοδήματα. Από τότε, πολλοί αυτοκράτορες, όπως ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος, ο Ιωάννης Τσιμισκής και ο Ρωμανός Γ', εξασφάλιζαν την καλή λειτουργία του, χάρη στην αρχική φιλάνθρωπη ενέργεια του Ζωτικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ