Ρενέ Ζιράρ: Ο νέος Δαρβίνος των ανθρωπιστικών επιστημών

Ρενέ Ζιράρ (1923 – 2015)
Ρενέ Ζιράρ (1923 – 2015)

Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός, γνωστός και ως «ο νέος Δαρβίνος των ανθρωπιστικών επιστημών».

Ο Ρενέ Ζιράρ (René Girard) γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1923 στην Αβινιόν της Γαλλίας. Σπούδασε μεσαιωνική ιστορία και ξεκίνησε την καριέρα του ως θεωρητικός της λογοτεχνίας, που ενδιαφερόταν για όλες οι κοινωνικές επιστήμες: την ιστορία, την ανθρωπολογία, την κοινωνιολογία, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη θεολογία.

Δίδαξε σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Ντιουκ, το Τζονς Χόπκινς και κυρίως το Στάνφορντ, όπου ήταν διευθυντής του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού.

Αν και δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό, τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και «προσέφεραν μία τολμηρή και ευρεία άποψη για τη φύση, την ιστορία και το ανθρώπινο πεπρωμένο», σύμφωνα με το Στάνφορντ.

«Επηρέασε συγγραφείς, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Τζον Κούτσι και ο Μίλαν Κούντερα», επισημαίνει το Στάνφορντ, ενώ έγραψε εκτενώς για τη διαφορετικότητα και την ενότητα των θρησκειών.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα έργα του: «Ρομαντικό ψεύδος και μυθιστορηματική αλήθεια» («Ίνδικτος»), «Το εξιλαστήριο θύμα:Η βία και το ιερό» («Εξάντας»), «Σαίξπηρ, οι φλόγες της ζηλοτυπίας» («Εξάντας»), «Εθεώρουν τον σατανάν ως αστραπήν» («Εξάντας»), «Η αρχαία οδός των ασεβών» («Εξάντας»).

Ο Ρενέ Ζιράρ πέθανε στις 4 Νοεμβρίου 2015 στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, σε ηλικία 91 ετών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ