Άγιος Ειρηναίος

 Άγιος Ειρηναίος (130 – 202)
Άγιος Ειρηναίος (130 – 202)

Εξέχουσα εκκλησιαστική προσωπικότητα του 2ου αιώνα, που διακρίθηκε κυρίως για την αντιαιρετική δράση του.

Ο Ειρηναίος γεννήθηκε περί το 130 στην περιοχή της Σμύρνης και ήταν μαθητής του επισκόπου Σμύρνης Πολυκάρπου. Για άγνωστους λόγους εγκαταστάθηκε στο Λούγδουνο της Γαλατίας (σημερινή Λυών Γαλλίας), όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τοπικό επίσκοπο Ποθεινό, που καταγόταν κι αυτός από τη Μικρά Ασία. Μετά τον θάνατο του Ποθεινού αναδείχθηκε επίσκοπος Λουγδούνου.

Κάτοχος πλατιάς μόρφωσης και εκκλησιαστικής παιδείας, έγραψε το σπουδαίο αντιγνωστικό έργο «Έλεγχος και ανατροπή της ψευδωνύμου Γνώσεως», στο οποίο παρέθετε τη διδασκαλία της Εκκλησίας και αναιρούσε τις δοξασίες των διάφορων γνωστικών συστημάτων.

Ο Ειρηναίος βρήκε ματυρικό θάνατο, όταν αποκεφαλίστηκε κατά τους διωγμούς του ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου, το 202.

Απολυτίκιο

Ως σοφός Ιεράρχης φερωνύμως εκήρυξας, του Ευαγγελίου εν κόσμω, της ειρήνης τας χάριτας, παμμάκαρ Ειρηναίε εερέ, και ήθλησας στερρώς υπὲρ Χριστού· δια τούτο σε τιμώμεν μελωδικώς, Ιερομάρτυς κράζοντες· δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, ημίν χάριν και έλεος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ