Άγιος Έρασμος

Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 2 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Έρασμος.

Ο Έρασμος έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού (284-305) και Μαξιμιανού (285-305) και καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας. Εμφορούμενος από αποστολικό ζήλο περιερχόταν τη Μακεδονία και τη Θράκη, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και προσελκύοντας πολλούς ειδωλολάτρες στο χριστιανισμό.

Για τη δράση του καταγγέλθηκε στον Μαξιμιανό, που βρισκόταν στην περιοχή του Ιλλυρικού (Δυτικά Βαλκάνια σήμερα), και αφού αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα βασανίσθηκε και κλείσθηκε στη φυλακή. Όταν ο αυτοκράτορας κάλεσε και πάλι τον Έρασμο ενώπιόν του, τον ρώτησε ποιος είναι ο Θεός του και γιατί τον προσκυνά. Ο Έρασμος, όμως, σιωπούσε. Ο Μαξιμιανός οργίσθηκε και διέταξε να τον κτυπήσουν. Αυτός ρώτησε τον αυτοκράτορα, γιατί τον κτυπούν. Ο Μαξιμιανός του αποκρίθηκε ότι τον κτύπησε, γιατί δεν θυσιάζει στους θεούς. Τότε, ο Έρασμος ζήτησε να του υποδείξει  ποιους θεούς να προσκυνήσει.

Ο αυτοκράτορας τότε νόμισε ότι ο Έρασμος ήθελε να θυσιάσει στα είδωλα και τον οδήγησε στο ναό του Δία, δείχνοντάς του το άγαλμά του, το οποίο ήταν χάλκινο, δώδεκα μέτρα ύψος κι έξι μέτρα πλάτος. Τότε ο Έρασμος έστρεψε προς αυτό βλοσυρό το βλέμμα του και ω του θαύματος, το άγαλμα αμέσως έπεσε κι έγινε κομμάτια. Από το είδωλο, λέγει το Συναξάρι, βγήκε ένας δράκος. Ο αυτοκράτορας φοβήθηκε και το πλήθος έπεσε στα πόδια του Έρασμου και πολλοί πίστεψαν στον Χριστό. 20.000 έσπευσαν να βαπτιστούν, αναφέρει το Συναξάρι.

Ύστερα από αυτό το περιστατικό, οι στρατιώτες συνέλαβαν και πάλι τον Έρασμο και τον οδήγησαν ενώπιον του αυτοκράτορα μαζί με τους πιστούς που βαπτίσθηκαν. Ο Μαξιμίνος έδωσε εντολή και οι 20.000 Χριστιανοί που πίστεψαν στον Χριστό να αποκεφαλισθούν και ο Έρασμος να ενδυθεί με πυρακτωμένο χαλκό. Όμως, η Χάρη του Θεού μετέβαλε τον πυρακτωμένο χαλκό σε ψυχρό μέταλλο κι ένας άγγελος τον ελευθέρωσε και τον οδήγησε στην Καμπανία της Ιταλίας, στην περιοχή Φόρμια, για να κηρύξει εκεί τον λόγο του Ευαγγελίου. Κοιμήθηκε εν ειρήνη το 303 και ανακηρύχθηκε Άγιος από τη Χριστιανική Εκκλησία.

Ο Άγιος Έρασμος θεωρείται προστάτης όσων πάσχουν από στομαχικές ασθένειες και κολικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ