Όσιος Κάλλιστος Α’

 Όσιος Κάλλιστος Α’ (? – 1363)
Όσιος Κάλλιστος Α’ (? – 1363)

Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ως Κάλλιστος Α’ (1350-1353, 1355-1364), η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία στις 20 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κάλλιστος.

Ο Κάλλιστος έζησε 28 χρόνια στο Άγιο Όρος, όπου χειροτονήθηκε ιερομόναχος. Το 1342 έλαβε μέρος στην ειρηνευτική αποστολή των αγιορειτών μοναχών για τη συμφιλίωση του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου και του Ιωάννη Κατακουζηνού. Το 1350 ανακηρύχθηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ύστερα από πρόταση του αυτοκράτορα Ιωάννη Κατακουζηνού, με τον οποίο ήλθε σε σύγκρουση τρία χρόνια αργότερα και παραιτήθηκε. Το 1355 επανήλθε στον πατριαρχικό θρόνο, όπου παρέμεινε έως το θάνατό του, που επισυνέβη το 1363 στις Σέρρες ή στις Φέρρες της Θεσσαλίας.

Από την εκκλησιαστική δράση του Κάλλιστου ξεχωρίζουν τα μέτρα που έλαβε για την ηθική εξυγίανση του κλήρου και του λαού, η καταπολέμηση των αιρέσεων και των αλλοπίστων και η προσπάθεια συνένωσης των Ορθοδόξων χριστιανών κατά των Οθωμανών Τούρκων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει βίους Αγίων, ομιλίες και ευχές. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Ησυχασμού, μιας θεολογικής κίνησης του 14ου αιώνα, που εκπροσωπείται κυρίως από τον Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος χρησιμοποιεί μία ειδική ψυχοσωματική μέθοδο και επιδιώκει, με τη βοήθεια της θείας Χάριτος, να ενώσει τον νου με την καρδιά κι έτσι να βιώσει την κοινωνία με τον Θεό.

Απολυτίκιο

Βασιλίδος εδείχθης Πατριάρχης θεόσοφος, και Αγίου Όρους το κλέος, των Σερραίων θησαύρισμα, των θείων δε Χριστού ησυχαστών ο φίλος και συνήγορος ομού· διο πάντες πάτερ Κάλλιστε εν χαρά υμνούμέν σε κραυγάζοντες· Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου ημίν τα κάλλιστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ