Άγιος Πατρίκιος

 Άγιος Πατρίκιος (385 – 461)
Άγιος Πατρίκιος (385 – 461)

Επίσκοπος της χριστιανική εκκλησίας, που εκχριστιάνισε τους κατοίκους της Ιρλανδίας. Η μνήμη του τιμάται σε Δύση και Ανατολή στις 17 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Πατρίκιος και Πατρικία.

Ο Πατρίκιος γεννήθηκε περί το 385 και καταγόταν από εκρωμαϊσμένη οικογένεια της Βρετανία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μέγουιν Σούκατ. Σε ηλικία 16 ετών συνελήφθη αιχμάλωτος από πειρατές και πουλήθηκε στην Ιρλανδία, όπου και παρέμεινε για έξι χρόνια.

Τα συναξάρια αναφέρουν ότι με τη βοήθεια του Κυρίου, που εμφανίστηκε στον ύπνο του, κατόρθωσε να δραπετεύσει, αλλά η τρικυμία οδήγησε το πλοίο στις βορειοδυτικές ακτές της Γαλατίας, που ονομαζόταν τότε Αρμορική (σημερινή Βρετάνη). Τροφή δεν υπήρχε και με παράκληση του πλοιάρχου ο Πατρίκιος προσευχήθηκε στον Κύριο και το θαύμα συντελέστηκε.

Κάποια στιγμή, η περιπέτειά του έλαβε τέλος κι επέστρεψε στη Βρετανία. Ένα νέο όραμα που είδε τον κάλεσε να γυρίσει και πάλι στην Ιρλανδία, για να προσηλυτίσει στο χριστιανισμό τους Κέλτες Ιρλανδούς, που πίστευαν στις θεότητες των Δρυίδων. Αμέσως μετέβη στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην πόλη της Ωξέρρης, όπου παρέμεινε επί πολλά έτη, προετοιμαζόμενος για τη μεγάλη αποστολή.

Το 432 ως επίσκοπος πάτησε το πόδι του στην Ιρλανδία και αμέσως άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού, που είχε μεγάλη απήχηση στο λαό και τους ευγενείς. Ο θρύλος λέει ότι χρησιμοποίησε το τριφύλλι για να εξηγήσει στο βασιλιά την έννοια της Αγίας Τριάδας (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα). Με την πάροδο του χρόνου το τριφύλλι (shamrock) έγινε το ανεπίσημο σύμβολο της Ιρλανδίας. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Πατρίκιος έδιωξε όλα τα φίδια από τη χώρα, αναγκάζοντάς τα να πέσουν στη θάλασσα και να πνιγούν. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν φίδια στην Ιρλανδία, παρά μόνο στους ζωολογικούς κήπους.

Ο Πατρίκιος βάπτισε χιλιάδες πιστών, χειροτόνησε ιερείς και ανήγειρε πολλούς ναούς. Αφού επιτέλεσε το έργο του κοιμήθηκε ειρηνικά στις 17 Μαρτίου 461.

Κάθε χρόνο, η ημέρα της γιορτής του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα από τους Ιρλανδούς όπου γης. Η 17η Μαρτίου δεν έχει μόνο θρησκευτική εορτή. Έχει έντονα κοσμικό περιεχόμενο, αφού τιμάται από τους Ιρλανδούς και ως Εθνική Εορτή. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το πράσινο και το τριφύλλι έχει την τιμητική του.

Κοντάκιο

Της Ιρλανδίας τον φωστήρα τον υπέρλαμπρον και των αποστόλων μιμητήν και ισοστάσιον συνελθόντες ανυμνήσωμεν χαρμοσύνως· παρρησίαν γαρ ευράμενος προς Κύριον ικετεύει λυτρωθήναι πάσης θλίψεως τους κραυγάζοντας· Χαίροις, Πάτερ Πατρίκιε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ