Άγιοι Ευλόγιος και Λουκρητία

Χριστιανοί μάρτυρες από την ισλαμοκρατούμενη Ισπανία του 9ου αιώνα. Η μνήμη τους τιμάται στις 11 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Ευλόγιος, Ευλογία και Λουκρητία.

Ο Ευλόγιος ήταν ιερέας και ζούσε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, που τότε βρισκόταν υπό αραβομουσουλμανική κατοχή. Ανέπτυξε σημαντική εκκλησιαστική δράση και το 858 εξελέγη επίσκοπος της περιοχής.

Προτού, όμως, αναλάβει τα καθήκοντά του συνελήφθη από τις αρχές με την κατηγορία της απαγωγής και της διαφθοράς της νεαρής Λουκρητίας (Λεωκρητίας), κατόπιν καταγγελίας των γονέων της, που επιδίωκαν να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τη θρησκεία του Μωάμεθ.

Στην απολογία του ενώπιον του μουσουλμάνου δικαστή είπε ότι κανείς ποιμένας δεν αρνήθηκε τη συμπαράστασή του σε οποιοδήποτε μέλος του ποιμνίου του και ότι το καθήκον του ιερέα του Χριστού είναι να διδάξει στους πιστούς πως αν έχουν να διαλέξουν μεταξύ Θεού και γονέων να διαλέγουν τον Θεό. Συνεχίζοντας, πρότεινε στον δικαστή να συζητήσουν για να του αποδείξει την απάτη της θρησκείας του Μωάμεθ.

Η πρόκληση αυτή του Ευλόγιου προδιέγραψε και το τέλος του. Καταδικάσθηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε. Λίγες ημέρες αργότερα αποκεφαλίστηκε και η Λουκρητία. Μαζί τους συνεορτάζονται και δύο ανώνυμες παρθένες, μαθήτριες του Ευλόγιου, που μαρτύρησαν κατά την πρώτη σύλληψη του Αγίου το 851.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ