Όσιος Πορφύριος

Ιερομόμαχος της χριστιανικής εκκλησίας η μνήμη του οποίου τιμάται στις 26 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Πορφύριος και Πορφυρία.

O Πορφύριος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από πλούσια και αρχοντική οικογένεια. Μετά τις θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές του, αρνήθηκε την κοσμική ζωή και αποσύρθηκε αρχικά σε μοναστήρι της Αιγύπτου και στη συνέχεια στα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και τέλος επίσκοπος Γάζας.

Από τη θέση αυτή αποδόθηκε στον αγώνα καταπολέμησης των αιρετικών, με συνδρομή του αυτοκράτορα Αρκάδιου και του Ιωάννη του Χρυσόστομου. Με βασιλικό διάταγμα περιόρισε την δράση των ειδωλολατρών και των λοιπών αιρετικών και με βασιλική χορηγία ανήγειρε εκκλησίες εκεί, όπου προηγουμένως βρισκόταν ειδωλολατρικοί ναοί.

Ο Πορφύριος «εκοιμήθη εν ειρήνη» το 420, ύστερα από σύντομη ασθένεια.

Απολυτίκιο

Πορφυραυγέσιν αρετών λαμπηδόσι, καταλαμπρύνας σε αυτὸν Ιεράρχα, καθάπερ φως εξέλαμψας Πορφύριε σοφέ, λόγοις γαρ και θαύμασιν, αληθώς διαπρέψας, πάσιν εβεβαίωσας, ευσέβειας την χάριν και νυν Χριστώ αύλως λειτουργών, υπέρ του κόσμου, μη παύση δεόμενος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 3 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ