Άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία

Αυτοκρατορικό ζεύγος του Βυζαντίου, που αγιοποιήθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη Χριστιανική Εκκλησία. Η μνήμη τους τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μαρκιανός και Πουλχερία.

Η Πουλχερία ήταν κόρη του αυτοκράτορα Αρκαδίου (395-408) και της Ευδοκίας και αδελφή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ του Μικρού (408-450). Όταν το 429, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νεστόριος παρουσίασε τη γνωστή αίρεσή του, ο Θεοδόσιος τάχθηκε με το μέρος του. Όχι όμως και η Πουλχερία, που έπεισε τον αδελφό της να συγκαλέσει την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο (431) και να καταδικάσει τις δοξασίες του Νεστόριου, που δεχόταν τις δύο φύσεις του Ιησού Χριστού, τη θεϊκή και την ανθρώπινη, και όχι την ενιαία και ασύγχυτη φύση του Θεανθρώπου.

Η Πουλχερία παντρεύτηκε τον Μαρκιανό, ο οποίος διαδέχθηκε τον αδελφό της Θεοδόσιο στον βυζαντινό θρόνο το 450. Τον επόμενο χρόνο ο Μαρκιανός συγκάλεσε την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, η οποία καταδίκασε την αίρεση του Ευτυχούς, που δίδασκε ότι η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε πλήρως την ανθρώπινη (Μονοφυσιτισμός).

Η Πουλχερία πέθανε το 453 και ο  Μαρκιανός το 457.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ