Το μουσικό σήμα της Eurovision

Το πασίγνωστο μουσικό θέμα που προηγείται της έναρξης των απευθείας μεταδόσεων της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), γνωστής και ως Γιουροβίζιον (Eurovision), ανήκει στον γάλλο συνθέτη Μαρκ - Αντουάν Σαρπαντιέ από τον μακρινό 17ο αιώνα.

Το 1954 η EBU επέλεξε ως μουσικό σήμα της το Πρελούδιο από το μοτέτο «Te Deum» του Σαρπαντιέ, σε ενορχήστρωση των Λουί Μαρτινί και Γκι Λαμπέρ. Γρήγορα έγινε ένα από το πιο αναγνωρίσιμα μουσικά θέματα, ιδιαίτερα μεταξύ των φιλάθλων στη χώρα μας, που το έντυσαν και με στίχους, για να υποδηλώσουν την ευρωπαϊκή αίγλη της ομάδας τους.

Γράφτηκε μεταξύ των ετών 1688 και 1698 και πιστεύεται ότι πρωτακούστηκε το 1792, για να υμνήσει τη νίκη των Γάλλων εναντίον των Άγγλων στη Μάχη του Στάινκερκ. Είναι θρησκευτική σύνθεση και βασίζεται στον δοξαστικό ύμνο της Καθολικής Εκκλησίας «Te Deum (Laudamus)» («Εσένα Θεέ (υμνούμε)»).

Το έργο αυτό του γάλλου συνθέτη ήταν ξεχασμένο έως το 1953, οπότε το ανακάλυψε ο βέλγος μουσικολόγος Καρλ ντε Νις (1917-1996). Σήμερα αποτελεί το πιο δημοφιλές έργο του Σαρπαντιέ (1643-1704), που ήταν ένας από τους σηματικότερους συνθέτες της εποχής του.

H EBU ιδρύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1950 από τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς της Δυτικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Καλύπτει, μεταξύ άλλων, αθλητικές συναντήσεις και διοργανώνει τον περίφημο διαγωνισμό τραγουδιού. H ΕΡΤ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της EBU και το ΡΙΚ από το 1969.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ