Απλή Συμφωνία

O Μπέντζαμιν Μπρίτεν σε νεαρή ηλικία
O Μπέντζαμιν Μπρίτεν σε νεαρή ηλικία

Νεανικό έργο για ορχήστρα εγχόρδων του άγγλου συνθέτη Μπέντζαμιν Μπρίτεν (1913-1976). Είναι γνωστό στους φίλους της «κλασικής» μουσικής για το δεύτερο μέρος του Playful Pizzicato. O πρωτότυπος τίτλος του έργου στα αγγλικά είναι Simple Symphony.

Στις αρχές του 1934 ο εικοσάχρονος τότε Μπρίτεν έγραψε μία σύνθεση για ορχήστρα εγχόρδων, όπου τον κυρίαρχο τόνο δίνουν οι αγαπημένες μελωδίες των παιδικών του χρόνων. Την ονόμασε «Απλή Συμφωνία», διότι δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες από τους εκτελεστές του. Άλλωστε, ήταν παραγγελία μιας μαθητικής ορχήστρας της Αγγλίας.

Η Απλή Συμφωνία, που διαρκεί γύρω στα 19 λεπτά, αποτελείται από τέσσερα μέρη:

  • Boisterous Bourrée.
  • Playful Pizzicato. Το πιο δημοφιλές τμήμα του έργου , «Χαρούμενο Πιτσικάτο» στα ελληνικά. Όπως υποδηλώνει ο τίτλος είναι ένα ζωηρό κομμάτι, όπου σχεδόν σε όλη την τρίλεπτη διάρκεια του, οι «έγχορδοι» δεν χρησιμοποιούν το δοξάρι, αλλά «τσιμπούν» με το δάχτυλό τους τις χορδές του οργάνου τους, δηλαδή παίζουν πιτσικάτο.
  • Sentimental Sarabande.
  • Frolicsome Finale.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 6 Μαρτίου του 1934 στο Νόριτς της Αγγλίας από μία ερασιτεχνική ορχήστρα, την οποία διηύθυνε ο συνθέτης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ