Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι

Συμφωνικό ποίημα του Τζορτζ Γκέρσουιν (1898-1937), ένα από τα κορυφαία έργα του ρωσοεβραίου συνθέτη από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, που αφομοίωσε όσο κανένας άλλος βορειοαμερικανός μουσικός του 20ου αιώνα όλα τα στοιχεία του πολιτισμικού του περιβάλλοντος, ενώ διέθετε και τα αναγκαία εφόδια για να αναμετρηθεί με τη συμφωνική ορχήστρα.

Το «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» γράφτηκε το φθινόπωρο του 1928, κατόπιν παραγγελίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, αμέσως μετά την επιστροφή του Γκέρσουιν στη Νέα Υόρκη από ένα μεγάλο ταξίδι του στο Παρίσι, όπου με προτροπή του Ραβέλ θα μαθήτευε δίπλα στη μεγάλη δασκάλα της εποχής εκείνης Νάντια Μπουλανζέ (1887-1979). Όμως, η Γαλλίδα συνθέτρια δεν είχε κάτι να του διδάξει, αφού ο 30χρονος Γκέρσουιν ήταν ήδη ένας ολοκληρωμένος μουσικός. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι γνωρίστηκε με σπουδαίους εκπατρισμένους καλλιτέχνες, όπως οι ποιητές Έζρα Πάουντ και Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1928 στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης, την οποία διηύθυνε ο Γερμανός μαέστρος Βάλτερ Ντάμρος. Ήταν η εποχή της ποτοαπαγόρευσης και της ξενοιασιάς για την Αμερική, λίγο πριν από τον εφιάλτη του οικονομικού Κραχ. Σύμφωνα με τον Γκέρσουιν, το έργο περιγράφει «τις εντυπώσεις ενός Αμερικανού επισκέπτη στο Παρίσι, που περπατάει στην πόλη, ακούει τους θορύβους των δρόμων και αναπνέει τον αέρα της».

Το συμφωνικό ποίημα «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι», που διαρκεί γύρω στα 20 λεπτά, ενορχηστρώθηκε για 3 φλάουτα, 2 όμποε, αγγλικό κόρνο, 2 κλαρινέτα, μπάσο κλαρινέτο, 2 φαγκότα, 4 κόρνα, 3 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, σαξόφωνα (άλτο, τενόρο, βαρύτονο, σοπράνο) τούμπα, τύμπανα, ταμπούρο, γκραν-κάσα, τρίγωνο, γουντ μπλοκ, κύμβαλα, τομ-τομ, ξυλόφωνο, γκλόκεσπιλ, τσελέστα, 4 κόρνες αυτοκινήτου και έγχορδα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ EMAIL ΣΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε μέρα στο email σας τα σημαντικότερα άρθρα του «Σαν Σήμερα .gr»


ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΛΟΥΣ

premium Γίνε συνδρομητής με μόλις 8 € / μήνα, στήριξε τον αγαπημένο σου ιστότοπο
και απόλαυσε premium περιεχόμενο, χωρίς διαφημίσεις!

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ